Agricultură cu drona, noua direcţie de cercetare la USV Iaşi

vineri, 22 aprilie 2022, 01:50
2 MIN
 Agricultură cu drona, noua direcţie de cercetare la USV Iaşi

Cadrele didactice de la Universitatea de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi (USV Iaşi) vor face cercetări în cadrul parteneriatelor pe care le au cu fermieri importanţi din zonă cu ajutorul unei drone speciale, de ultimă generaţie. 

Achiziţionată de către USV Iaşi printr-un proiect de cercetare, drona (model Parrot, Bluegrass) deţine o serie de caracteristici tehnice cu ajutorul cărora pot fi analizate cu exactitate anumite elemente definitorii pentru parcelele analizate, cum ar fi indicele de vegetaţie, fazele de vegetaţie, dacă anumite zone din parcelă sunt îmburuienate, identificarea dăunătorilor care au afectat zona survolată. Totodată, cu ajutorul camerelor multispectrale sunt determinate şi evidenţiate, prin intermediul culorilor şi diferitelor nuanţe, gradele de afectare ale parcelelor agricole analizate de către dronă.

Colectarea şi înregistrarea imaginilor se realizează de către şase camere: o cameră RGB (red, green, blue) şi alte cinci camere multispectrale cu senzori de bandă îngustă (albastru, verde, roşu, red edge şi near infrared), care pot capta atât lumina vizibilă, cât şi pe cea invizibilă. În partea superioară a dronei este situat un senzor pentru radiaţiile solare, care captează lumina soarelui şi asigură acurateţea datelor pe timpul misiunilor desfăşurate în diferite momente ale zilei.

„În această perioadă, de exemplu, în cadrul unui proiect de cercetare pe care îl avem cu un fermier din judeţul Vaslui, desfăşurăm acţiuni de cercetare în care vom analiza influenţa amendamentelor calcaroase asupra diferitelor terenuri agricole pe care le deţine acel fermier. Prin comparaţie vom analiza înainte de aplicarea amendamentelor calcaroase situaţia şi toate elementele agrochimice pe care le deţine acel sol, ulterior vom preleva diferite probe de sol din parcelele analizate şi vom putea determina dacă au avut o influenţă benefică asupra acestuia”, a declarat ing. drd. Alexandru Tudoran, specialist cercetător al USV Iaşi. Facultatea de Agricultură are în plan achiziţionarea şi a unei alte drone pentru efectuarea tratamentelor împotriva bolilor, combaterea dăunătorilor şi administrarea îngrăşămintelor microgranulate.

Comentarii