Al patrulea protest al profesorilor în faţa Prefecturii. Critici faţă de colegii care nu participă la grevă

miercuri, 07 iunie 2023, 01:52
6 MIN
 Al patrulea protest al profesorilor în faţa Prefecturii. Critici faţă de colegii care nu participă la grevă

Cel de-al patrulea protest al angajaților din învățământul preunviersitar, din fața Prefecturii Iași, a adunat marți, 6 iunie, aproximativ 2.000 de oameni care au venit să-și exprime nemulțumirea față de ceea ce ei consideră a fi nepăsarea Guvernului cu privire la revendicările lor. Greviștii au subliniat că această acțiune nu se referă doar la aspectul financiar, ci și la viitorul educației și la modul în care societatea percepe meseria de dascăl.

Printre revendicările principale ale angajaților din învățământ se numără egalarea salariului profesorului debutant cu salariul mediu brut pe economie, precum și salarizarea progresivă a întregului personal didactic în funcție de vechime, studii și grad didactic. Ei exprimă nemulțumirea față de promisiunea guvernului privind aplicarea unei noi grile de salarizare pentru învățământ într-un interval de trei ani și solicită scurtarea acestei perioade.

În cadrul protestului, au răsunat scandări precum „Fără educație moare orice nație!”, „Nu cedăm!” și „Salarii decente!”. Participanții au fost hotărâți să-și facă auzită vocea și să lupte pentru drepturile și condițiile profesionale pe care le consideră cuvenite.

„Situația este mult mai rea

La protestul de marți au avut ocazia mai mulți angajați din învățământul preuniversitar din județul Iași să își expună punctul de vedere în fața mulțimii. Unul dintre participanți, un cadru didactic cu o experiență de 26 de ani în învățământ, a subliniat că situația actuală este mult mai dificilă decât în anul 1997, când a intrat în sistem. El a cerut susținerea celorlalți angajați din învățământ și a menționat importanța unor salarii pe măsura pregătirii profesionale, a unei infrastructuri școlare bine puse la punct și a respectului față de cadrele didactice.

„Sunt cadru didactic de 26 de ani. Am intrat în învățământ în 1997. După 26 de ani pot spune că situația este mult mai rea decât în 1997. Vă rog să nu cedați! Avem familii și ne vor susține pentru a merge mai departe. Revendicăm salarii pe măsura educației și pregătirii noastre profesionale. Milităm pentru școli care să fie puse la punct. Milităm pentru cadre didactice care trebuie respectate, pentru că dacă nu există respect, nu există nimic. Milităm pentru un Ministru al Educației care să fie unul dintre noi, care să știe cum trebuie să arate Legile Educației. L-aș ruga pe domnul Iohannis, pentru că am înțeles că la un moment dat a fost un cadru didactic respectat de multă lume, să coboare cu picioarele pe pământ. El nu își poate da seama cum un profesor cu gradul I, cu 26 de ani vechime, poate să trăiască cu 4.000 de lei salariu, când are rată la casă, utilități de plătit și copil de crescut”, a declarat un cadru didactic prezent la protest.

Liderul de sindicat de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Iași, Doina Calistru, a spus că angajații din învățământ nu vor ceda și că au dreptul la un trai decent, la fel ca în cazul altor categorii profesionale: „Am un salariu de mizerie care nu-mi va permite să ies la pensie. Fratele meu face parte din personalul nedidactic și nu își permite o vacanță cu copiii lui. De ce să fim batjocoriți? Am învățat până la 38 de ani într-o formă de învățământ instituționalizată. Cu ce sunt eu mai prejos decât un medic sau un judecător? Nu cedăm!”.

Aceleași aspecte au fost scoase în evidență și de o învățătoare de la Şcoala Gimnazială „Dimitrie A. Sturdza” din Iași. „Sunt cadru didactic din 1984. Am sperat la un trai mai bun și la o viață mai bună, dar am ajuns într-un punct în care noi batem pasul pe loc, suntem jigniți și umiliți. Noi avem numai obligații, dar nu și drepturi. Noi suntem zânele bune, dar satisfacția muncii nu se vede”, a explicat aceasta.

Angajații care nu sunt în grevă – o dezamăgire

Un alt participant la protest și-a exprimat dezamăgirea față de colegii care nu au participat și a subliniat că lupta lor este pentru viitorul copiilor și pentru salariile pe care le merită. El a subliniat faptul că profesorii sunt luați în râs din cauza salariilor mici și a menționat dificultățile financiare pe care le întâmpină în viața de zi cu zi. „Am trei copii. La început nu îmi permiteam nici să plătesc grădinița cu program prelungit și îi duceam pe rând. Până când să mai rezistăm în halul acesta? De ce colegii stau acasă și nu au venit aici? Sunt mulțumiți cu ce au? După atâția ani, după atâtea examene, mă simt acum de parcă aș fi săracul Lazăr care așteaptă firimiturile ce cad din plasa bogaților. Data trecută am spus copiii sunt cu noi și cred că am greșit. Copiii sunt ai noștri, domnilor guvernanți! Pentru ei luptăm acum, pentru viitorul lor și pentru salariile care ni se cuvin! Noi cerem doar ce ni se cuvine și nu am primit de ani buni. Copiii vor să vină la școală, iar noi vrem vă ne facem treaba, nu să stăm în stradă ca cerșetorii”, a spus o profesoară.

Marinela Bejenaru, reprezentanta personalului nedidactic și auxiliar din cadrul Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar (USLIP) din Iași, a subliniat faptul că salariile acestui sector sunt la limita subzistenței și că personalul nedidactic nu beneficiază de un program de salarizare corect, comparativ cu administrația publică. „Sunt secretară de 43 de ani și am un salariu de 3.400. În acești ani am constatat că salariile noastre au scăzut. Personalul nedidactic este la limita subzistenței. Oamenii nu au cu ce trăi, pentru că salariile lor nu depășesc 2.400 de lei. Nu depășesc aceste sume chiar dacă responsabilitățile sunt similare cu cele din administrația publică. Un șofer la școală primește 2.400 de lei, iar la administrația publică ia 4.000 de lei. Nu beneficiem de un program de salarizare corect. EduSal este un program care mereu se mișcă în funcție de cum vor unii, de cum gândesc angajații din Minister. Nu secretarele sunt de vină, pentru că salariile sunt calculate de acest program care nu este corect conceput”, a menționat aceasta.

Mai mulți copii la protest

La protest au fost prezenți mai mulți copii față de săptămâna trecută. Aceștia au dorit să fie alături de părinții și profesorii lor, conștienți de importanța unei educații de calitate și a condițiilor adecvate în școli.

O fetiță a cărei părinți sunt profesori a vorbit în fața mulțimii: „Profesorii sunt luați în râs, deoarece acest salariu este mult prea mic pentru a trăi. Le ajunge să plătească chiria, dar cum rămâne cu facturile, cu mâncarea, cu hainele. Eu vreau la școală și nu îmi doresc să devin parlamentar”.

Mai multe imagini și VIDEO, AICI

Miercuri, 7 iunie, tot de la ora 11:00, este programat cel de-al cincilea protest în fața Prefecturii Iași, continuând mobilizarea și determinarea angajaților din învățământul preuniversitar de a-și face auzite revendicările. Sindicaliștii anunță o nouă acțiune de protest pentru a sublinia importanța și urgența rezolvării problemelor cu care se confruntă în domeniul educației. 

 

 

Comentarii