Al patrulea transplant de plămâni din ţară a avut loc ieri. Totul a decurs bine

Primitorul organului: o ieşeancă de 50 de ani, profesoară de chimie.

joi, 13 decembrie 2018, 02:50
1 MIN
 Al patrulea transplant de plămâni din ţară a avut loc ieri. Totul a decurs bine

Cel de-al patrulea transplant de plămân din ţară a avut loc ieri, conform Ancăi Baculea, directorului Agenţiei Naţionale de Transplant, iar primitorul organelor este o ieşeancă. Este vorba de Carmen Oghiniciuc, în vârstă de peste 50 de ani, care a fost diagnosticată cu fibroză pulmonară în stadiu avansat şi a stat internată o lungă perioadă de tip la secţia de paliative a Spitalului „Sfântul Sava“ din Iaşi. 

Femeia a fost profesor de chimie la Liceul Tehnologic de Mecatronică şi Automatizări, aflându-se la catedră mai bine de 26 de ani, până când starea de sănătate nu i-a mai lăsat o altă opţiune decât să se pensioneze pe caz de boală. În ultimii ani, Carmen Oghiniciuc a fost dependentă de un tub de oxigen şi de tratament, după ce în 2015 o răceală banală i-a agravat fibroza pulmonară pe care o ţinea sub control încă din 1996.

Donatorul plămânilor este un bărbat în vârstă de 42 de ani, din Oradea, care a făcut un atac vascular cerebral hemoragic, şi nu a mai putut fi salvat. Prelevarea a avut loc marţi noaptea, la Spitalul Judeţean din Oradea, acestuia fiindu-i recoltaţi şi rinichii şi ficatul, care au ajuns la Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti, precum şi inima, care a fost trimisă în sistemul Eurotransplant. Carmen Oghiniciuc este al doilea pacient din Iaşi care a primit şansa de a respira din nou fără ajutor, pentru că tot un ieşean a fost cel care a intrat în sala de operaţie la primul transplant realizat în România, în luna aprilie a acestui an. 

 

 

Comentarii