De Business

Punem punctul pe știi

Alertă în fermele de porci din România, din cauza focarului de pestă porcină

vineri, 12 ianuarie 2018, 18:56
2 MIN
 Alertă în fermele de porci din România, din cauza focarului de pestă porcină

Pesta porcină africană (PPA) a reapărut în România, pe raza localităţii Micula, în judeţul Satu Mare, iar singura cale de a preveni îmbolnăvirea animalelor este respectarea cu stricteţe a unor măsuri de protecţie la venirea în contact cu animalele sănătoase, potrivit Asociaţiei Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine din România (ACEBOP).

"Recomandăm tuturor crescătorilor de porcine să întărească măsurile de biosecuritate în ferme. Singura cale de a preveni îmbolnăvirea animalelor este respectarea cu stricteţe a unor măsuri de protecţie la venirea în contact cu animalele sănătoase. Pesta porcină africană este o boală virală, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de 100%. Această boală afectează speciile domestice şi sălbatice de porcine, de toate vârstele şi sexele, având o perioadă de incubaţie de 3-15 zile în mod obişnuit sau de 3-4 zile în formă sa acută. Una dintre problemele legate de depistarea bolii este că nu există un semn specific care să indice prezenţa bolii – chiar şi mortalitatea ridicată a animalelor reprezintă doar un indiciu că este vorba de pestă porcină africană", a declarat dr. Mary Pană, preşedintele ACEBOP, într-un comunicat remis vineri AGERPRES.

Virusul PPA supravieţuieşte timp de 6-10 zile în fecalele animalelor infectate, până la 3-6 luni în produsele din carne de porc netratate termic şi mai mulţi ani în carnea de porc congelată.

Potrivit sursei citate, virusul depistat în judeţul Satu Mare a fost confirmat vineri de autorităţile române şi de Organizaţia Internaţională pentru Epizootii (OIE).

Primul focar de pestă porcină africană a fost confirmat în 2017, în România, la porcii dintr-o gopodărie de la periferia municipiului Satu Mare, iar ancheta epidemiologică efectuată de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a arătat că virusul ar fi fost introdus în ţară prin intermediul unor produse de origine animală contaminate provenite din Ucraina. (Agerpres)

Comentarii