Alertă în UE din cauza testelor PISA 2022: Fără precedent în istorie

miercuri, 06 decembrie 2023, 19:09
2 MIN
 Alertă în UE din cauza testelor PISA 2022: Fără precedent în istorie

Testele PISA 2022, primele efectuate după pandemie, au dezvăluit o scădere „fără precedent” a progresului academic în multe ţări occidentale, în special în UE.

Scorul mediu internaţional la Matematică a scăzut cu 15 puncte, faţă de 2018, echivalentul unui volum de cunoştinţe corespunzător pentru trei sferturi dintr-un an de învăţare, iar Lectura a coborât cu echivalentul a jumătate de an. Doar la proba de Ştiinţe s-au înregistrat scoruri similare celor de la PISA 2018.

„Rezultatele PISA 2022 arată o scădere a performanţei elevilor fără precedent în istoria (sondajului – n.red.)”, a declarat Irene Hu, analist educaţional al OCDE. Germania şi Franţa s-au clasat pe locuri inferioare, elevii germani având performanţe mai slabe ca niciodată la toate cele trei probe centrale – citire, matematică şi ştiinţe -, indicând un declin „îngrijorător”, a declarant Eric Charbonnier, expert OCDE în educaţie.

„Acest lucru indică faptul că problemele pe termen lung din sistemele de învăţământ sunt, de asemenea, de vină pentru scăderea performanţei”, arată experţii OCDE, care sunt categorici:
„Nu este vorba doar despre Covid.”

Un factor cheie este „nivelul de sprijin primit de elevi din partea profesorilor şi a întregului al personal al şcolilor”, a explicat Irene Hu.

Unele sisteme de învăţământ nu au oferit resurse suficiente pentru sprijinirea elevilor, a declarat Eric Charbonnier, un alt analist al educaţiei OCDE. „Ţările au investit în educaţie în ultimii 10 ani, dar poate că nu au investit eficient sau suficient în calitatea predării”, a spus el.

„De asemenea, vedem o implicare mai mică a părinţilor în progresul copiilor, comparativ cu 2018”, a adăugat el. Deşi a existat o oarecare corelaţie între cheltuieli şi performanţa academică, „istoria arată că ţările hotărâte să construiască un sistem de învăţământ de primă clasă pot realiza acest lucru chiar şi în circumstanţe economice adverse”, se arată în raport.

„Lumea nu mai este strict împărţită între naţiunile bogate şi bine educate şi cele sărace şi prost educate”, mai menţionează raportul de analiză a rezultatelor PISA 2022.

Vezi mai multe detalii pe cursdeguvernare.ro

 

 

Comentarii