De Sănătate

Punem punctul pe știi

ALERTĂ! Medicament frecvent folosit de copii și de adulți, retras de pe piaţă

miercuri, 13 februarie 2019, 02:56
2 MIN
 ALERTĂ! Medicament frecvent folosit de copii și de adulți, retras de pe piaţă

Există suspiciunea că acesta ar putea provoca afecţiuni cardiace. „Nu este periculos pe termen lung, adică nu rămâne copilul cu o tahicardie. E normal să se alarmeze părinţii, trebuie întrerupt tratamentul dacă există, însă recomandăm să nu se intre în panică din această cauză“, spune un medic de la Spitalul de Copii din Iaşi.

Agenţia Naţională a Medica-mentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a publicat, în cursul zilei de ieri, o informare referitoare la retragerea de pe piaţă a medicamentelor Eurespal, atât sub formă de comprimate, cât şi sub formă de sirop, existând suspiciunea că ar putea provoca afecţiuni cardiace. Acesta era indicat atât adulţilor, cât şi copiilor în tratamentul tusei şi expectoraţiei cauzate de bronhopneumonie.

„Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă pentru EURESPAL a decis să solicite retragerea de pe piaţă a acestor medicamente în toate ţările în care sunt comercializate, inclusiv în România. ANMDM a avizat iniţierea retragerii acestor medicamente de la nivelul distribuitorilor, spitalelor şi farmaciilor, cu obligaţia titularului autorizaţiei de a transmite ulterior ANMDM situaţia cu seriile şi cantităţile retrase“, au precizat reprezentanţii ANMDM în informare.

Astfel, persoanele care urmează în momentul de faţă tratamentul cu Eurespal sunt rugate să îl întrerupă şi să ia legătura cu medicul pentru a prescrie un alt tratament. La baza retragerii de pe piaţă au stat rezultatele unor studii recente care arătau că substanţa activă, şi anume clorhidratul de fenspiridă, ar putea produce tulburări de ritm cardiac. Medicii spun însă că acest lucru nu ar trebui să creeze panică în rândul părinţi­lor.

„Eurespalul era prescris masiv atât la adulţi, cât şi la copii, iar cel mai adesea era prescris împreună cu alte medicamente, de exemplu cu bronhodilatatoare, care accelerau bătăile inimii, şi nu ştiai exact care dintre ele era cauza. Aceste efecte adverse erau însă rare, şi tahicardia scădea odată cu reducerea dozei, iar când se întrerupea de tot, dispărea şi simptomatologia. Nu este periculos pe termen lung, adică nu rămâne copilul cu o tahicardie. E normal să se alarmeze părinţii, trebuie întrerupt tratamentul dacă există, însă recomandăm să nu intre în panică din această cauză“, a explicat prof. dr. Constantin Iordache, medic primar cardiolog pediatru de la Spitalul de Copii „Sf. Maria“ din Iaşi.

Comentarii