Alexe, mai atent la cine intră pe poarta spitalului mobil decât la viitorul complexului

miercuri, 12 mai 2021, 01:56
3 MIN
 Alexe, mai atent la cine intră pe poarta spitalului mobil decât la viitorul complexului

Un nou control la Leţcani a identificat câţi oameni au intrat în complexul închis de patru luni, pentru „lucrări de mentenanţă“. În schimb, decontarea din fonduri europene rămâne incertă, iar destinaţia spitalului modular după pandemie este în continuare necunoscută.

Un nou raport legat de Spitalul modular amplasat la Leţcani a fost prezentat ieri într-o conferinţă de presă de către preşedintele CJ, Costel Alexe. El se bazează pe declaraţii ale membrilor Direcţiei Judeţene de Pază care supraveghează amplasamentul complexului, instalat în incinta Centrului agroindustrial TransAgropolis.

În acest caz, lucrurile au mers foarte repede şi, în doar trei săptămâni, s-a verificat dacă „nişte ingineri care coordonează departamentele de reparaţii şi mentenanţă ale Grupului Omega Tehnoton, care aparţine (familiei, n.r.) fostului preşedinte al CJ, Maricel Popa, au intrat cu maşinile de serviciu în curtea spitalului mobil la jumătatea lunii martie“.

Motivul şi explicaţiile aparţin actualului şef al CJ, care susţine că într-adevăr s-au efectuat „lucrări de mentenanţă la bazine de apă, la instalaţiile electrice, la cele de aer condiţionat“.

Preşedintele Alexe a trecut în revistă „vizitele“ făcute inclusiv de Maricel Popa şi a admis că au fost făcute cu permisiunea Alinei Popa, directorul executiv al Euronest, asociaţia care deţine spitalul modular.

Amintim că întregul complex este închis de patru luni, nefiind folosit în scop medical nici măcar un aparat din dotarea lui. Spitalul, cu o capacitate de 256 de paturi, este cel mai mare din ţară. Armata administrează două astfel de spitale de campanie, ambele cu câte 56 de paturi, amplasate pe stadioane din Constanţa şi Timişoara. Pe de altă parte, Asociaţia „Dăruieşte viaţă“ a construit din donaţii un complex similar, cu 38 de paturi, în incinta Spitalului Elias din Bucureşti, şi montează încă un spital modular la Spitalul Judeţean Neamţ, a cărui secţie ATI a ars în noiembrie trecut.

Costel Alexe a solicitat Euronest să prezinte motivul pentru care angajaţii de la Omega Tehnoton au mers la Leţcani, precum şi documentul în baza căruia ar fi fost operate activităţile de întreţinere.

Directorul Euronest ne-a precizat că nu există un astfel de contract şi că persoanele respective au venit să ajute la mutarea unor paturi. „Singurul contract încheiat vreodată de asociaţie cu Omega-Tehnoton a fost pentru repararea unui espresor de cafea“, ne-a declarat Alina Popa.

Întrebat dacă a fost depusă o aplicaţie pentru decontarea achiziţiei spitalului mobil din fonduri europene, şeful CJ a spus că „se fac toate eforturile pentru recuperarea banilor investiţi“.

În ceea ce priveşte destinaţia viitoare a complexului, dat fiind că numărul zilnic de cazuri noi de îmbolnăvire de Covid nu mai trece de 50 în judeţ, iar secţiile de Terapie Intensivă sunt mai puţin aglomerate, preşedintele Consiliului Judeţean a arătat spre celălalt locatar al Casei Pătrate: „Discuţiile pe care le purtăm cu cei de la Euronest sunt pentru autorizarea lui şi reintrarea în funcţiune, urmând ca Instituţia Prefectului, cu ISUJ, Euronest, CJ Iaşi şi CJ Neamţ, să stabilească proiectul de viitor al acestui spital“.

VEDEȚI AICI ȘI: Problemele Spitalului de la Leţcani văzute de un arhitect specializat pe structuri modulare medicale

Comentarii