De Sănătate

Punem punctul pe știi

Alt copil anorexic internat la Gastro. Copilul prezintă probleme de creştere

vineri, 22 decembrie 2017, 02:50
2 MIN
 Alt copil anorexic internat la Gastro. Copilul prezintă probleme de creştere

Un copil în vârstă de aproape patru ani a ajuns în Clinica de Gastroenterologie de la Spitalul de Copii „Sf. Maria“ prezentând semne de anorexie, pe fondul unei afecţiuni digestive de lungă durată care a cauzat şi infecţii respiratorii repetate, otite şi faringite, afecţiuni care la rândul lor au contribuit şi la un anumit grad de surditate.

Din această cauză, copilul prezintă probleme de creştere, având mai puţine kilograme decât ar trebui să aibă la vârsta lui. „În primul rând, trebuie rezolvată problema refluxului gastroesofagian, se va în­cerca în primă fază medicamentos, iar apoi prin intervenţie chirurgicală, ulte­rior fiind necesară o reabilitare nutriţională care va realiza cel puţin echilibrul din punct de vedere fizic. Sperăm ca astfel să se diminueze sau să se elimine şi problemele legate de auz“, a precizat prof. dr. Marin Burlea, medic primar gastroenterolog.

Medicul ieşean susţine că şi în acest caz, la fel ca în cazul lui Gabriel, copilul care a ajuns la spital cântărind şapte kilograme la vârsta de cinci ani, se va folosi ciocolata ca parte din tratamentul de reabilitare nutriţională, care ar ajuta atât la creşterea performanţelor fizice ale organismului, cât şi la cele cognitive. „Se ştie că ciocolata amăruie, cu concentraţie mai mare de cacao, are efect stimulativ asupra metabolismului triptofanului, care este un aminoacid esenţial, crescând performanţele fizice ale organismului, optimismul şi contribuind la o mai mare atracţie pentru alimentaţie. De asemenea, în sezonul rece, este importantă şi administrarea de Vitamina D3, căreia în ultimul timp i s-au descoperit valenţe de protecţie imunitară şi de dezvoltare fizică şi mentală a organismului, fiind recomandată cel puţin în sezonul rece şi fără lumină solară“, a completat medicul ieşean.

Mai exact, refluxul gastroesofagian se manifestă prin refularea conţinutului acid al stomacului la nivelul esofagului după mese, iar în timpul nopţii, lichidul acid poate ajunge până la nivelul căilor respiratorii superioare, ceea ce poate genera infecţiile respiratorii acute care îmbracă şi caracter cronic.

Comentarii