De Sănătate

Punem punctul pe știi

Alunițele – evaluare rapidă şi nedureroasă la Arcadia

miercuri, 02 noiembrie 2022, 08:06
2 MIN
 Alunițele – evaluare rapidă şi nedureroasă la Arcadia

Dr. Mirela Cherciu, medic primar Dermatovenerologie, Arcadia: Nevii pigmentari (alunițele) apar la naștere sau în copilărie, în număr și forme variabile, la nivelul suprafeței cutanate; apariția lor este determinată genetic, iar aspectul suferă modificări fiziologice pe parcursul vieții. 

În aproximativ 25% din cazuri, pe suprafața alunițelor se poate dezvolta un cancer de piele agresiv.
 
Acest cancer este denumit melanom întrucât originea acestuia este la nivelul melanocitelor, celulele care dau pigmentația pielii. În majoritatea cazurilor, melanomul se dezvoltă „de novo”, adică la nivelul pielii sănătoase, iar în stadiile sale inițiale mimează aspectul unei alunițe. Ulterior, într-un interval de timp ce ține de factori genetici, imunologici și agresivitate tumorală, se dezvoltă cel mai adesea într-o formațiune tumorală de culoare neagră sau albăstruie, ce se extinde în suprafață sau evoluează nodular, în profunzime. Tumora poate să apară la orice vârstă, este rară în copilărie, dar are o „preferință” particulară pentru adulții tineri. În momentul în care este diagnosticată cu ochiul liber, tumora este cel mai adesea invazivă, iar tratamentul chirurgical poate să nu fie suficient, dată fiind extensia la ganglionii limfatici sau metastazarea posibilă la distanță.
 
Pe de altă parte, un diagnostic precoce, atunci când tumora este localizată la nivelul straturilor superficiale ale pielii, însoțit de un tratament chirurgical adecvat, asigură un prognostic favorabil, în peste 92-97% din cazuri.
 
Cum putem surprinde tumora în stadiul incipient?
 
Alunițele trebuie supravegheate periodic. În cazul modificărilor formei (Asimetrie), marginilor (Borders), culorii (Colour), dimensiunilor (Dimension) și evoluției leziunii (Evolution) – regula ABCDE – , pacientul trebuie să se prezinte pentru o evaluare dermatoscopică a leziunii.
 
Sistemul FotoFinder, disponibil în Centrul de Dermatologie și Estetică Medicală Arcadia, permite o monitorizare de calitate a leziunilor suspecte, o cartografiere  a tuturor leziunilor, o analiză statistică și stabilirea unui scor de risc pentru leziunea suspectă.
 
 
Cum să te pregătești pentru Total Body Mapping cu sistemul FotoFinder?
 
1. Suprafața corporală este util să fie epilată în ziua examinării.
2. Lenjeria intimă preferabil să fie simplă, clasică, pentru a nu avea zone /alunițe acoperite.
3. Se renunță la bijuterii, brățări, ceasuri.
4. Părul va fi prins și se evită machiajul.
5. Se evită lăcuirea unghiilor.
6. Nu se recomandă evaluarea leziunilor imediat după expunerea solară, ci la o distanță de cel puțin 1 lună.
7. Indicați medicului detalii despre starea actuală de sănătate, medicație asociată, tratamente hormonale, excizii anterioare, rezultatul histopatologic al acestora.
 
Dermatoscopia digitală, harta dermatoscopică și scanarea întregii suprafețe corporale (Total Body Mapping) cu FotoFinder se realizează în siguranță în cadrul Centrului de Dermatologie și Estetică Medicală Arcadia. Pentru informații și programări, aveți la dispoziție numărul 0232 920 Call Center Arcadia.
 

Comentarii