Ancheta în cazul bărbatului care a murit sub ușa unui medic de familie bate pasul pe loc de un an la Colegiul Medicilor

vineri, 06 septembrie 2019, 10:25
2 MIN
 Ancheta în cazul bărbatului care a murit sub ușa unui medic de familie bate pasul pe loc de un an la Colegiul Medicilor

La un an de la decesul unui bărbat în faţa cabinetului unui medic de familie din Paşcani, ancheta de la Colegiul Medicilor bate încă pasul pe loc.

Pe 6 august 2018, unui bătrân în vârstă de 83 de ani i s-a făcut rău în faţa sediului A.P.I.A. Paşcani. Pentru că nu-şi mai revenea, cei care au fost martori la întâmplare i-au cerut ajutorul doctorului Maria Ciopraga, medic de familie la un cabinet aflat la câţiva metri distanţă, dar aceasta a refuzat să iasă şi să acorde primul ajutor, susţinând că protocolul nu-i permite. Ulterior, două echipaje medicale au încercat să-l resusciteze pe bătrân, dar acesta a decedat în cele din urmă la spital.

Martorii la incident au blamat comportamentul doctorului, considerând că intervenţia acestuia ar fi fost mult mai utilă decât a lor şi că i-ar fi putut salva viaţa bărbatului. A fost nevoie de o lună până ce Colegiul Medicilor Iaşi s-au autosezizat în cazul revoltător de la Paşcani. Reprezentanţii Colegiului Medicilor (CM) au fost împinşi să ia atitudine de o plângere făcută de poliţia locală, care a condamnat lipsa de intervenţie a medicului, dar şi de presiunea făcută pe reţelele de socializare de cei care au asistat la moartea bătrânului în plină stradă.

În septembrie 2018, comisia de jurisdicţie a CM Iaşi a început să adune probe despre cele petrecute, iar aproximativ jumătate de an mai târziu, acestea au fost îndosariate şi trimise către comisia de disciplină, cu propunerea de sancţionare a medicului. Decizia provizorie a fost însă contestată de medicul Maria Cio­praga, iar de atunci ancheta stă sub semnul incertitudinii. Florentina Cramariuc, fiica bărbatului, acuza medicul că nu a fost pregătit pentru a acorda primul ajutor, susţind că tatăl său „a murit cu zile“ din cauza lipsei de reacţie. Cu toate acestea, femeia nu a depus plângere împotriva medicului, motivând prin faptul că deznodământul dramatic al părintelui său nu mai poate fi schimbat.

Docto­rul Maria Ciopraga recunoaştea imediat după incident că nu avea compentenţele necesare pentru a-l ajuta pe bărbat şi nici nu-i permitea protocolul să acorde ajutor în stradă. De asemenea, medicul spu­nea că, deşi regretă moartea bărbatului, nu se consideră vinovată de cele întâmplate.

Comentarii