Angajament pentru A8 la Bucureşti, mişcare regională pentru Moldova la Iaşi

vineri, 11 ianuarie 2019, 02:50
2 MIN
 Angajament pentru A8 la Bucureşti, mişcare regională pentru Moldova la Iaşi

Lansarea unui grup de expertiză pentru promovarea temelor de interes ale Moldovei – Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei – coincide cu reactualizarea la Ministerul Fondurilor Europene a listei marilor proiecte.

Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, asociaţie care îşi propune promovarea temelor regionale grave ce blochează dezvoltarea regiunii, va fi lansată luni. „Fondatorii sunt din toate cele opt judeţe ale Moldovei, cu expertiză pe domeniile lor – economişti, jurişti, antreprenori, istorici, geografi, sociologi etc. – care îşi doresc să prezinte pe viitor soluţii concrete pentru relansarea economică a întregii regiuni“, se precizează în anunţul care promovează evenimentul.

„Va fi un grup de expertiză. Oamenii care intră în această asociaţie, dincolo de dorinţa lor de a sprijini regiunea, vor trebui să aducă plusvaloare, pentru că asociaţia va face studii, analize, interpelări, scrisori deschise. Un prim pas va fi elaborarea unui raport asupra stării Moldovei“, ne-a explicat Dan Radu, fondator al MDM. E şi o formă de a aduce din nou în plan civic a oamenilor competenţi, a celor care s-au retras, care nu se regăsesc în partide şi care au dorinţa să facă ceva, a mai spus el.

Apariţia acestei mişcări regionale coincide cu publicarea pe pagina de internet a Ministerului Fondurilor Europene a unui raport privind proiectele iniţiate sau doar menţionate pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020. În documentul care însumează aproape 400 de pagini se regăsesc atât investiţiile pe partea de mediu (modernizarea sistemelor de termoficare, dezvoltarea infrastructurii de apă şi apă uzată), cât şi cele preconizate în infrastructură.

În lista proiectelor majore figurează proiectul Autostrăzii Tg. Neamţ-Iaşi-Ungheni (fără pod), cu perioada de execuţie 2020-2025. Realizarea podului peste Prut, la Ungheni, este programată între trim. III 2019 – trim. IV 2023. Documentul consemnează majorarea procentului de finanţare UE de la 75 la sută la 85 la sută pentru sectorul de transport. De menţionat însă că în lista obiectivelor, cu excepţia drumului de mare viteză Focşani-Paşcani şi a variantei de ocolire Bacău, nu mai apare niciun proiect de anvergură pentru zona Moldovei în domeniul infrastructurii de transport. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii