Aniversare tristă cu cântec

joi, 28 aprilie 2022, 01:43
3 MIN
 Aniversare tristă cu cântec

 

 

Ieri s-au împlinit 77 de ani de la înfiinţarea FC Politehnica Iaşi

 

Denumirea a fost oficializată pe 31 mai 1945, după ce pe certificatul de naştere al clubului ieşean a fost scris Sportul Studenţesc. După ce în 1948, gruparea din Copou a devenit CS Universitar, în 1950 – Ştiinţa, iar pe 1 august 1958, în urma fuziunii cu echipa muncitorilor, CFR, Clubul Sportiv Muncitoresc Studenţesc, Politehnica a revenit pe frontisipiciul fotbalului local pe 10 octombrie 1967. Separarea secţiei de fotbal de clubul mamă, Politehnica, a generat şi denumiri ca FC Lynx sau Polynx, folosite în perioada 1993-1995, fără ca schimbările să fie oficializate la FRF. Apoi, FC Politehnica a mai căpătat, din 1998, şi titulatura Municipal. Noul nume a rezistat până în 2001, când a fuzionat cu Unirea 2000, rezultând Poli Unirea. În 2005 s-a revenit la denumirea de tradiţie, FC Politehnica, grupare care a fost retrasă din campionat după retrogradarea în liga secundă din 2010. Pe 23 august în acelaşi an a apărut CSMU Politehnica, în urma preluării locului Tricolorului Breaza din Liga a II-a, club care s-a transformat pe 6 iulie 2011 în CS Municipal Studenţesc. De pe 29 iulie 2016 s-a trecut la CSM Politehnica, grupare care are acum dreptul de a folosi însemnele FC Politehnica 1945.

Pentru a puncta aniversarea de 77 de ani de la înfiinţarea clubului de tradiţie al Iaşului, actuala grupare fotbalistică a postat ieri un videoclip în care jucătorii legitimaţi acum la Poli, despre care fanii spun că nu ar avut loc în vestiarul echipelor din trecut, au cântat ceea ce în ultimii ani se forţează a fi imnul echipei. Asta chiar dacă până şi pe autocarul clubului au fost inscripţionate versuri ale imnului de tradiţie al echipei, “Iaşule, Iaşule mândră cetate / Numele tău ţara străbate”. Calitatea produsului final (anunţat de o fotografie în care “modelele” fie se uitau aiurea, fie aveau feţele mascate de ale unor colegi) a fost taxată dur de fanii “alb-albaştri”, criticile curgând până şi pe pagina oficială a clubului. Iată câteva reacţii: “Pare că au fost forţaţi sau ameninţaţi să cânte. Imnul adevărat al Iaşului este Iaşule, Iaşule, mândră cetate” – Marius Octavian; “Ţinând cont că de fapt actuala echipă e cam altă echipă, nu-i de mirare că sună a recviem!” – Alex Palosanu; “Cum jucaţi aşa şi cântaţi! Vai de mama noastră” – Dan Matei; “Atâta tristeţe, atâta plictiseală, lipsă de orice însufleţire, lipsă de orice transmitere de suflu, de trăire, de emoţie, pasiune (…) zici că ni se cântă prohodul, nu iubirea, bucuria, pasiunea şi strigătul de luptă. Trist… foarte trist…” – George Roiu; “Chiar că aţi luat-o razna” – Fabian Creţu; “Vai de voi, Divizia C” – Ciprian Dima Dan. Tonul a fost asemănător şi pe alte pagini ale fanilor Politehnicii. De exemplu, pe „Poli Iaşi Nu Moare”, s-a scris “(…) ce e cu atmosfera asta de priveghi? Zici că au fost aduşi cu japca şi i-au pus să cânte la parastasul fotbalului ieşean…”

Astfel, s-a consumat un nou moment trist la clubul care, din păcate, gafează pe bandă rulantă, Poli făcând recent ocolul Europei când a scris în engleză “oale crude” în loc de “stop războiului” pe tricourile jucătorilor şi a prezentat fotografii cu noi achiziţii în care vicepreşedintele era îmbrăcat în treningul unei alte echipe. (Ovidiu MINEA)

 

Comentarii