De Business

Punem punctul pe știi

Antreprenorii IT din Iaşi şi Cluj au tras un semnal de alarmă la Bucureşti în privinţa infrastructurii

joi, 10 octombrie 2019, 01:50
2 MIN
 Antreprenorii IT din Iaşi şi Cluj au tras un semnal de alarmă la Bucureşti în privinţa infrastructurii

Antreprenori din Iaşi şi Cluj-Napoca din domeniul IT au profitat de lansarea unui proiect naţional ce urmăreşte impulsionarea transformării României prin tehnologie pentru a trage un nou semnal de alarmă privind starea deficitară a infrastructurii rutiere dintre Moldova şi Transilvania. 

„Din păcate, un zbor până în Singapore, din Bucureşti, durează cu câteva ore mai mult decât ar dura o călătorie, cu trenul sau cu maşina, pe ruta Cluj-Bucureşti. Noi avem o filială la Suceava, una la Iaşi, la Chişinău, la Budapesta. Cât îmi ia până la Iaşi? Păi, ca timp, până la Iaşi îmi ia dublul faţă de timpul necesar pentru a ajunge de la Cluj-Napoca la Londra şi înapoi”, a punctat Voicu Oprean, directorul executiv al companiei clujene AROBS Transilvania Software, cu afaceri de circa 110 milioane de lei în 2018 şi peste 500 de angajaţi, ce desfăşoară operaţiuni şi la Iaşi. Marţi, 8 octombrie, în Aula Universităţii Politehnica din Bucureşti, s-a lansat „Romania Tech Nation”, o iniţiativă a Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România, împreună cu Banca Comercială Română, eveniment desfăşurat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, Klaus Iohannis.

Proiectul multianual prevede necesitatea impulsionării ecosistemului de tehnologie şi antreprenoriat pentru dezvoltarea României, precum şi furnizarea de „know-how” şi resurse pentru studenţi, viitori sau tineri antreprenori, „start-up”-uri şi întreprinderi mici şi mijlocii. În prezent, în industria de IT a judeţul Iaşi lucrează circa 21.000 de persoane, iar tendinţa este ca, în următorii cinci ani, numărul acestora să urce la 40.000-50.000, a menţionat, în cadrul evenimentului, Dan Zaharia, fondatorul FabLab Iaşi. „În momentul acesta, cel mai mare angajator este o firmă de cercetare şi dezvoltare (Continental – n.red.), care nu are o fabrică de cauciucuri în Iaşi pentru că suntem detaşaţi complet de infrastructura rutieră. Pentru această companie lucrează acum 2.500 de ingineri, iar în primăvară, la Iaşi, vor porni primele teste cu vehicule autonome din România, pe fosta pistă a aeroportului”, a adăugat Zaharia.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii