Aproape jumătate dintre medicii de familie ieşeni intră în campania de vaccinare

La nivel naţional, procentul este unul sensibil mai mic: circa 30%.

marți, 13 aprilie 2021, 01:50
2 MIN
 Aproape jumătate dintre medicii de familie ieşeni intră în campania de vaccinare

Aproape 50% dintre medicii de familie ieşeni au confirmat că vor să participe la campania de vaccinare în cabinetele proprii. Conform datelor centralizate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Iaşi, din 438 de medici de familie ieşeni, 192, adică 43%, sunt de acord să imunizeze persoane în cabinetele lor.

„Depinde foarte mult şi de distribuţia lor teritorială, cel mai mult ne-ar fi interesat să fie medici de familie din zonele rurale marginale, unde este greu de ajuns cu echipe mobile sau cu unităţi de vaccinare mobile”, a precizat dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi. La începutul acestei luni, dr. Liviu Oprea, preşedintele Colegiului Medicilor Iaşi, preciza că vaccinarea în cabinetele medicilor de familie ar ajuta la creşterea semnificativă a persoanelor vaccinate la nivelul ţării.

„Eu consider că este o decizie salutară, practic în România sunt 12.000 de medici de familie, iar dacă ar vaccina fiecare câte patru-cinci oameni pe zi, s-ar dubla numărul persoanelor imunizate şi ar fi foarte eficient. Am atinge un număr mare de oameni vaccinaţi şi am putea respira şi noi mai uşuraţi”, preciza atunci medicul. Zilele trecute, reprezentanţii Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF) spuneau că vaccinarea este „cea mai bună soluţie, accesibilă în prezent, pentru a reveni la normalitate”.

Aceştia susţineau însă că această etapă necesită sprijin din partea autorităţilor, pentru a nu fi perturbată activitatea curentă şi pentru a nu se pierde doze de vaccin. Astfel, este nevoie de asigurarea logisticii necesare pentru distribuţia vaccinului la cabinet, simplificarea sistemului de contractare, programare şi raportare, precum şi de stabilirea unui tarif echitabil. Medicii de familie care fac parte din SNMF mai spun că este nevoie de o ajustare a campaniei de comunicare publică.

„Campania trebuie să explice pe înţelesul fiecărui cetăţean importanţa vaccinării rapide şi masive a populaţiei, să adapteze mesajele la nevoile identificate de corpul medical şi la solicitările pacienţilor noştri. De asemenea, să promoveze încrederea în toate vaccinurile pe care statul le pune la dispoziţie pentru imunizare, fără a încerca impunerea unui anumit vaccin. O astfel de impunere va determina o reacţie de respingere în masă, greu de remediat în timp”, au precizat reprezentanţii SNMF. Campania de vaccinare în cabinetele medicilor de familie va începe de pe 4 mai.

Comentarii