Artificiile, mai importante decât Colegiul Pedagogic. Avocatul Poporului intră pe fir

joi, 06 ianuarie 2022, 03:01
6 MIN
 Artificiile, mai importante decât Colegiul Pedagogic. Avocatul Poporului intră pe fir

Instituţia s-a sesizat după un articol apărut în „Ziarul de Iaşi” care descria situaţia dificilă în care se află o clădire monument istoric a Iaşului. Primăria a alocat anul trecut 100.000 de lei pentru documentaţii tehnice, dar nu a mai cheltuit banii. Oricum suma era derizorie, fiind comparabilă cu banii alocaţi pentru focul de artificii de Revelion.

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu cu privire la situaţia în care se află în acest moment Colegiul Pedagogic din Iaşi şi a lipsei de interes şi de măsuri din partea autorităţilor publice în urma unui articol publicat de Ziarul de Iaşi. Avocatul Poporului a luat astfel act de faptul că, în ciuda tuturor demersurilor făcute în ultimii ani de conducerea colegiului, practic nu s-a realizat nimic pentru renovarea clădirii monument istoric. Ba mai mult, corpul principal de clădire continuă să se degradeze în mod accelerat din cauza infiltraţiilor de apă. Iar lipsa de interes arătată de autorităţile locale se poate observa şi din faptul că deşi anul trecut au fost alocaţi 100.000 de lei în bugetul local pentru realizarea documentaţiei necesare pentru accesarea de fonduri pentru renovare, cât a cheltuit Primăria pentru 10 minute de artificii la Revelion, banii nu au mai fost cheltuiţi. Explicaţia? Se speră ca finanţarea să vină din altă parte.

Avocatul Poporului a trimis o adresă oficială către conducerea Colegiului Pedagogic în care solicită documente oficiale care să facă dovada tuturor demersurilor realizate în trecut de către prestigioasa instituţie de învăţământ ieşean, cu peste 166 de ani vechime, pentru renovarea şi reabilitarea corpului principal, o clădire monument istoric. Documente care arată totodată şi inacţiunea autorităţilor locale în acest sens sau lipsa lor de interes pentru starea în care se află în prezent clădire.

Bani alocaţi în bugetul local, dar necheltuiţi de Primărie. Care e explicaţia

Ziarul de Iaşi a prezentat în trecut mai multe încercări ale Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” din Iaşi de a obţine finanţare pentru renovarea corpului principal de clădire, încercări care au eşuat de fiecare dată. Ba mai mult, a fost realizată şi toată documentaţia necesară pentru un proiect, documentaţie care trebuie însă realizată din nou, în acest moment nemaifiind valabile. Astfel, în bugetul local de anul trecut au fost alocaţi 100.000 de lei cu destinaţia „Intocmire documentaţie pentru fonduri nerambursabile proiect Refunctionalizare, reabilitare corp C1 liceu şi corp C2 cantina” pentru Şcoala Normală „V.Lupu”. Cam cât a cheltuit Primăria pentru 10 minute de artificii de Revelion. Banii nu au mai fost însă cheltuiţi în final, Primăria considerând că banii vor „pica”, poate, din altă parte.

Ziarul de Iaşi a solicitat din partea Primăriei o explicaţie de ce nu au mai fost folosiţi banii, reprezentanţii instituţiei explicând faptul că: „Investiţiile au fost prinse în bugetul anului 2021, dar imediat ce a apărut posibilitatea finanţării acestui obiectiv prin PNRR am trimis documentaţia pentru a putea fi finanţat prin intermediul acestui program financiar al Comisiei Europene. De asemenea, am trimis documentaţia spre finanţare şi prin bugetul naţional consolidat al statului pentru anul 2022. În aceeaşi ordine de idei, avem pregătită documentaţia pentru depunerea privind accesarea de fonduri europene pe noul exerciţiu bugetar, dar nu au fost încă publicate ghidurile de finaţare. Prin urmare, avem depuse şi pregătite documentaţii pentru a accesa 3 tipuri de finanţare, la care se adaugă şi fondurile pe care le vom aloca şi din bugetul local. Aşteptăm răspunsurile la cererile depuse şi, funcţie de acestea, vom acţiona în consecinţă. Ceea ce este cert e că vom continua alocarea de fonduri pentru rezolvarea problemelor Şcolii Normale”, explică Sebastian Daniel Buraga din partea Primăriei Iaşi.

O ambiţie a lui Mihai Chirica?

Ziarul de Iaşi relata la începutul anului trecut cum Primăria Iaşi dorea să ofere un corp de clădire al Colegiului Pedagogic către Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, chiar dacă şcoala avea deja o destinaţie pentru acea clădire şi o hotărâre a consiliului de administraţie al şcolii în acest sens. Sursele Ziarului de Iaşi au pus demersul Primăriei de a oferi corpul de clădire pe seama unei înţelegeri între primarul Chirica şi rectorul Tudorel Toader. Chiar directorul unităţii şcolare, prof. dr. Irina Cosovanu, a menţionat atunci pentru Ziarul de Iaşi că în trecut fusese avertizată de Mihai Chirica de faptul că Tudorel Toader vrea acel corp de clădire pentru înfiinţarea unei grădiniţe, primind asigurări din partea primarului că acest lucru nu se va întâmpla. Câteva luni mai târziu şi-a schimbat însă opinia.

Ulterior, după ce întreg corpul profesoral s-a opus ca acel corp de clădire să ajungă la Universitatea „Cuza”, primarul Mihai Chirica a realizat o vizită neanunţată la colegiul ieşean, căutând „nod în papură” la orice. Aşa a ajuns Mihai Chirica să constate că burlanele sunt înfundate cu frunze şi că sunt parcate maşini din proprietate privată în curtea unităţii, ba chiar că ar fi fost delapidate fonduri. Acuzaţii demontate pe rând de conducerea şcolii, având în vedere că şcoala făcuse cerere oficială către Primărie pentru curăţarea burlanelor, „maşinile proprietate privată” erau ale unor profesori şi era vorba doar de trei sau patru autoturisme, iar delapidarea de fonduri a fost făcută în urma unor dispoziţii din partea Primăriei la începutul pandemiei. Mai exact, au fost cumpărate pupitre individuale pentru a putea fi făcute orele (anterior existau pupitre duble şi nu putea fi respectată distanţarea fizică impusă de lege), în loc să fie cumpărat mobilier pentru dotarea căminulu care nu era oricum gata, banii fiind alocaţi iniţial în acest sens.

Consilierii locali susţin colegiul, nu şi Primăria

Putem pune lipsa de sprijin din partea Primăriei Iaşi pe un conflict personal şi având în vedere faptul că mai mulţi consilieri locali şi-au arătat de fapt sprijinul şi au subliniat nevoia de acţiune în acest caz. Răzvan Timofticiuc, consilier local din partea USR, posta marţi pe pagina personală de Facebook despre Colegiul Pedagogic: „Corpurile de clădire au nevoie urgentă de reabilitare şi de ani de zile politicienii trec pe acolo, îşi fac poze, promit că se vor implica, dar nu se schimbă nimic. Împreună cu colegii mei din USR Iaşi, am adus în mai multe rânduri în discuţiile din Consiliul Local nevoile acestei şcoli”, a precizat Răzvan Timofticiuc.

Şi la fel au făcut şi consilierii locali PSD. Contactat telefonic, Costel Marian Dalban a precizat pentru Ziarul de Iaşi faptul că „Noi, consilierii locali social democraţi, vom încerca pentru bugetul local din 2022 să prindem sume substanţiale, în aşa fel încât să încercăm să reabilităm măcar o parte din clădire, cu un corp, segment sau anumite elemente de urgenţă maximă. Atenţia noastră a fost asupra acestui lucru de la începutul mandatului, atât prin declaraţii de presă, cât şi prin interpelări adresate Primăriei. Ne întristează faptul că, deşi multe personalităţi politice s-au perindat pe acolo, puţini au luat act de problemele liceului”, a precizat Costel Marian Dalban, care a subliniat şi că e de datoria morală şi legală a aleşilor locali să realizeze tot ce este cu putinţă pentru acest demers.

Comentarii