Atac la Moscova – Cel putin 133 de persoane ucise într-un atac revendicat de Gruparea Stat Islamic. Trei copii sunt printre victime

sâmbătă, 23 martie 2024, 09:00
5 MIN
 Atac la Moscova – Cel putin 133 de persoane ucise într-un atac revendicat de Gruparea Stat Islamic. Trei copii sunt printre victime

Mai mulţi bărbaţi înarmaţi, îmbrăcaţi în uniforme de luptă, au dat buzna vineri într-o mare sală de concerte din Moscova şi au tras cu arme automate asupra mulţimii, ucigând şi rănind foarte multe persoane, relatează presa rusă.

UPDATE: Cel puţin 133 de persoane şi-au pierdut viaţa în atacul comis vineri seara asupra unei săli de concerte de la periferia Moscovei, atac revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), a anunţat sâmbătă comisia de investigaţie care a prezentat un nou bilanţ al victimelor, relatează AFP. "Numărul persoanelor ucise în atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall a crescut la 133. Operaţiunile de căutare continuă", a indicat comisia pe Telegram. Bărbaţi neidentificaţi purtând haine de camuflaj au luat cu asalt vineri sala de concerte Crocus City Hall cu puţin timp înainte de începerea unui concert în suburbia Krasnogorsk a Moscovei şi au deschis focul asupra mulţimii.

UPDATE: Patru persoane suspectate de comiterea atacului de la Crocus City Hall, de lângă Moscova, au fost arestate, după ce au fost prinse în urma unei urmăriri cu maşina. Alte sapte au fost arestate inainte si au legatura tot cu atacul de la sala de concerte. În total, autorităţile au reţinut 11 persoane, în timp ce bilanţul persoanelor decedate a trecut de 90.

TEXT INITIAL: Peste 60 de morţi în atacul de la Crocus City Hall

Peste 60 de persoane au fost ucise în atacul terorist de la Crocus City Hall, a anunţat Comitetul de Anchete al Federaţiei Ruse, principala instituţie de investigaţii a ţării. Numărul victimelor ar putea creşte, avertizează Comitetul, citat de TASS.

Acesta a menţionat că anchetatorii, criminaliştii şi experţii Comitetului de Investigaţii al Rusiei, împreună cu unităţile operaţionale ale Ministerului Afacerilor Interne şi FSB continuă acţiunile de investigare la faţa locului. "Trupurile celor decedaţi sunt în curs de examinare. De la locul crimei sunt prelevate probe fizice, inclusiv arme şi muniţii, se fac toate expertizele necesare, inclusiv cele genetice, balistice, dactiloscopice" – anunţă instituţia. În plus, anchetatorii ridică şi examinează înregistrările camerelor de supraveghere video.

Trei copii se numără printre victime

Trei copii se numără printre cele 60 de victime ale atacului comis vineri, la Moscova, a anunţat, sâmbătă, agenţia de presă RIA, citând ministerul regional al sănătăţii.

Ministerul a publicat pe site-ul său o listă a victimelor atacului revendicat de Statul Islamic, notează lefigaro.fr.

Cel puţin 60 de persoane au fost ucise şi peste 100 au fost rănite, vineri seara, într-un atac armat urmat de un incendiu uriaş într-o sală de concerte de la periferia Moscovei. Atacul, unul dintre cele mai sângeroase din Rusia ultimelor decenii, a fost revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic.

Incendiul s-a propagat în clădirea de 13.000 m2

Serviciile de urgenţă au anunţat că incendiul care s-a propagat în clădirea de 13.000 m2 atacată vineri seară a fost izolat, dar cu puţin timp înainte de ora locală 1.00, sâmbătă noaptea, focul era încă violent, potrivit Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă, care foloseşte elicoptere cu apă pentru a lupta împotriva incendiului. Pompierii au reuşit să evacueze aproximativ o sută de persoane din subsolul sălii de concerte.

Operaţiuni sunt în curs de desfăşurare pentru "salvarea persoanelor de pe acoperişul clădirii cu ajutorul echipamentelor de ridicare", a explicat Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă.

Gruparea teroristă Statul Islamic a revendicate atacul

Gruparea teroristă Statul Islamic a revendicat pe canalul său de Telegram responsabilitatea pentru atacurile de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova. "Luptătorii Statului Islamic au atacat o mare adunare de creştini în oraşul Krasnogorsk, la periferia Moscovei, ucigând şi rănind sute de persoane şi provocând distrugeri pe scară largă înainte de a se retrage în siguranţă în bazele lor", susţine ISIS.

O imagine neclară a fost publicată de unele media ruseşti cu doi dintre presupuşii atacatori într-o maşină albă. Vladimir Putin a schimbat cursul războiului civil sirian prin intervenţia din 2015, susţinându-l pe preşedintele Bashar al-Assad împotriva opoziţiei şi a Statului Islamic. Gruparea a revendicat atacuri mortale în Orientul Mijlociu, Afganistan, Pakistan, Iran, Europa, Filipine şi Sri Lanka.

Imagini greu de privit. Reacţia Casei Albe

Casa Albă a declarat vineri că imaginile cu atacul armat din capitala rusă sunt greu de privit. "Imaginile sunt pur şi simplu oribile şi greu de privit, iar gândurile noastre vor fi, evident, alături de victimele acestui atac armat teribil, teribil", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby.

Vladimir Putin le-a urat însănătoşire grabnică persoanelor rănite

Preşedintele rus Vladimir Putin le-a urat însănătoşire grabnică tuturor celor răniţi în atacul terorist de la Crocus City Hall,de lângă Moscova şi a mulţumit personalului medical, conform vicepremierului Federaţiei Ruse, Tatiana Golikova, informează agenţia TASS.

"Noi şi ministrul rus al Sănătăţii, Mihail Albertovici Muraşko, i-am raportat preşedintelui despre starea de sănătate a pacienţilor, preşedintele le-a urat tuturor însănătoşire şi le-a mulţumit medicilor", a declarat ea reporterilor după vizita la Institutul de Cercetare Sklifosovsky. Golikova a adăugat că acum este necesar să se monitorizeze îndeaproape starea pacienţilor şi să se ofere asistenţă în timp util: "De fapt, asta fac şi vor face medicii" Vladimir Putin nu s-a exprimat public în legătură cu acest subiect.

Xi Jinping i-a transmis "condoleanţe" lui Vladimir Putin

Preşedintele chinez Xi Jinping i-a transmis "condoleanţe" omologului său rus Vladimir Putin, în urma atacului terorist care a ucis, vineri, 60 de persoane într-o sală de concerte din Moscova, notează lefigaro.fr. "China condamnă cu fermitate atacul terorist şi susţine cu tărie eforturile guvernului rus de a menţine securitatea şi stabilitatea" în Rusia, a afirmat Xi Jinping, potrivit agenţiei oficiale China Nouă.

 

 

Comentarii