Avantajele şi dezavantajele bucatelor de post

marți, 28 noiembrie 2017, 08:00
3 MIN

* Se termină toamna, aşa că românii îşi vor spune din nou bancul cu iarna: "Iar n-am bani!". Unii vor avea nasul înfundat, ochii roşii şi batistele umede, de la viroze; alţii vor avea doar ochii roşii şi mersul împleticit, de la tratament: barurile de cartier oferă vin fiert! Copiii răciţi nu consumă vin fiert (în fine, mai există şi excepţii). Ei merg la şcoală, să înveţe: aşa se molipsesc colegii şi cadrele didactice. Viruşii de bufet şi bar de cartier sunt mai rezistenţi, pot trăi şi în mediu alcoolic. Vine iarna…

* E post. Oamenii consumă cartofi, fasole şi varză, încărcând şi mai mult atmosfera. Şi politicienii au bucate de post: flori de colţ de pe Everest fierte în lacrimi de inorog, trufe, ce-i mai scump pe piaţă. Toamna a adus românilor bucate în cămări: zacuscă la borcan, varză la butoi, vin la pet. Când vom intra în Postul Paştelui, după "revoluţia fiscală" PSD-ALDE, meniul de post va fi diferit: o urzică la doi români, un bucheţel de leurdă la trei şi unul de ştevie la patru. Ţigăncile vor îmbia trecătorii: "Ghiocei pentru borş şi zambile de tocăniţă avem!".

* În supermagazine sunt produse de post. Multe au pe ele abţibilduri viu colorate, cu textul "De Post!": au fost lipite cu o zi înainte de intrarea în post. La ieşirea din post se vor lipi peste ele alte abţibilduri, cu textul "Descoperă şi tu atmosfera tradiţională de Crăciun! 100% carne bio!". Şi micii producători oferă produse de post: "Căpşunică, frăguţă, sec netratat, cu pet la schimb! Avem şi produse distilate de post!".

* Se cunosc contribuţiile unor Coandă, Vlaicu sau Vuia la dezvoltarea aviaţiei; mai puţin se ştie că tot românii s-au ridicat primii de la sol prin mijloace proprii, înainte de apariţia "rucsacului zburător". Nu la românul Justin Capră (care l-a inventat în 1956) ne referim: el doar s-a inspirat de la iscusinţa unor săteni români, pe care i-a văzut ridicându-se ca rachetele şi plutind prin aer zeci de metri. Acest mod de deplasare cu reacţie e posibil doar în perioadele de post, când se consumă multă fasole.

* În altă ordine de idei, îi felicităm încă de astăzi pe toţi cei botezaţi Andrei şi le dorim tuturor fetelor de măritat din întreaga ţară să respecte cât mai bine datinile din bătrâni aferente sărbătorii, pentru a reuşi să-şi viseze ursitul. Chiar le dorim să viseze cât mai mulţi ursiţi, măcar o duzină de căciulă, ca să aibă de unde alege. Se ştie că ursiţii din zilele noastre nu sunt de prea bună calitate, li se duce vopseaua, fac genunchi şi se scămoşează, iar mulţi vin acasă beţi şi îşi iau femeile la bătaie.

Comentarii