Colonelul beat: caz revoltător la Jandarmerie

Aventurile bahice ale ofiţerului ieşean care bea vinul cu cana la muncă, după care conduce beat

vineri, 27 martie 2020, 02:50
6 MIN
 Aventurile bahice ale ofiţerului ieşean care bea vinul cu cana la muncă, după care conduce beat

Deşi a recunoscut chiar el că a băut “trei căni de vin roşu” la muncă, în sediul Jandarmeriei Iaşi, după care s-a urcat beat la volan, un colonel din Iaşi a scăpat basma curată. Ofiţerul Gabriel Vasiliu a fost iertat zilele trecute de o condamnare penală, la capătul unei anchete judiciare care ridică mari semne de întrebare. Conform legii, în anumite condiţii militarii care beau alcool în timpul serviciului pot fi traşi la răspundere penală pentru încălcare de consemn. Colonelul a scăpat însă după ce nici şefii săi, nici procurorul de caz nu au vrut măcar să cerceteze această faptă, mulţumindu-se cu acuzaţia de conducere în stare de ebrietate. Până ieri, reprezentanţii Jandarmeriei spun că nu au ştiut că ofiţerul Vasiliu ar fi băut în sediul instituţiei. Asta deşi jandarmul însuşi a recunoscut asta, iar informaţia era la liber, trebuia doar citită. Puşi în faţa probelor de “Ziarul de Iaşi”, reprezentanţii Jandarmeriei ne-au precizat ieri, după o serie de bâlbâieli: “Vom sesiza Parchetul Militar”. Decizia lor vine la un an şi jumătate de la ruşinoasa faptă a colonelului. Cazul miroase a muşamalizare de la un capăt la altul: şefii colonelului s-au făcut că nu ştiu, procurorul de caz pare să nu fi fost interesat, iar judecătorul, asemenea unui birocrat, a confirmat un rechizitoriu printr-o sentinţă fără niciun efect: pe 10 martie, colonelul a primit 1 an de închisoare cu amânare la Tribunalul Militar. Sentinţa nu afectează cazierul şi implicit nici cariera ofiţerului: el poate aştepta liniştit şi pensia specială. Gabriel Vasiliu nu a vrut să discute cu reporterii ZdI.

Colonelul Gabriel Vasiliu (48 de ani), din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Iaşi, a fost găsit vinovat, pe 10 martie 2020, de Tribunalul Militar, de conducere sub influenţa alcoolului. Judecătorul militar l-a condamnat pe ofiţer la 1 an de închisoare cu amânarea pedepsei, sentinţa nefiind definitivă. Acum trei zile, magistratul militar a motivat sentinţa luată în cazul colonelului ieşean. Informaţiile furnizate în document, ce a intrat în posesia “Ziarului de Iaşi”, ridică suspiciuni cu privire la corectitudinea investigaţiei judiciare şi disciplinare la care ar fi trebuit supus Gabriel Vasiliu, având în vedere gravitatea faptei sale.

Faptele – beție cu alcoolemie de 1,70 g %o

Pe 31 iulie 2018, la aproximativ 16.30, un echipaj de Poliţie Rutieră a oprit o maşină marca Opel Astra care era condusă de militar. Pentru că mirosea a alcool, şoferul a fost testat cu aparatul Dragger, care a indicat, la 16.34, o alcoolemie în aerul expirat de 0,78 mg/l. Gabriel Vasiliu a fost condus la IML, unde i s-au prelevat două probe. “Prin buletinul de analiza toxicologică nr. 907A din data de 01.08.2018 emis de această din urmă unitate (n.r. – IML) s-a stabilit că lt.-colonel Vasiliu Gabriel prezenta o alcoolemie de 1,70 g %o la ora 16:59, respectiv 1,55 g %o, la ora 17:59”, se menţionează în actele de la dosar.

Din anchetă dispare ”dezertarea” din unitate

Fiind ofiţer la Jandarmerie, ancheta penală deschisă în cazul lui Vasiliu a fost preluată de Parchetul Militar. Procurorul de caz, Irinel Rotariu, a aflat de la IJJ că ofiţerul a părăsit sediul instituţiei cu aproximativ jumătate de oră înainte de a fi prins băut la volan, mai exact la 15:57:53, la volanul maşinii Opel. Potrivit listingului oferit de operatorul de telefonie mobilă, între momentul în care a plecat de la sediu şi momentul în care a fost oprit de Poliţie, ofiţerul a discutat de şase ori la telefon, cea mai lungă convorbire fiind de 10 minute. În acelaşi interval, a folosit internetul şi a remis mai multe SMS-uri. Nu se menţionează dacă telefonul a fost folosit în timpul condusului, sau cu maşina trasă pe dreapta. În timpul anchetei, procurorii au dispus efectuarea unei expertize medico-legale, care a stabilit că, atunci când a fost testat, ofiţerul ar fi putut avea o alcoolemie în sânge de 1,77 la mie.

„Conform analizei Curba Widmark, alcoolemia atingea nivelul de 1,8 g la mie în jurul orei 16 şi a scăzut, în mod constant, de la acest moment (…) Este dovedit, astfel, că pe întreaga perioadă de conducere, de la părăsirea unităţii şi până la depistare, inculpatul a condus cu alcoolemie peste limita legală”, a relevat expertiza. Cu alte cuvinte, militarul era băut când a ieşit de pe poarta unităţii. Pus în faţa evidenţelor, la audieri, colonelul Vasiliu a declarat că a băut „la serviciu” trei căni cu vin roşu, fără a mânca, între orele 15 şi 15.35. El a ieşit de pe poarta unităţii la 15.58. Cu expertiza la dosar şi cu recunoaşterea inculpatului, procurorul Rotariu l-a trimis în judecată pe ofiţer doar pentru conducere sub influenţa alcoolului, fără a începe în vreun moment urmărirea penală în cazul colonelului şi pentru încălcare de consemn. Potrivit Codului Penal, încalcarea de consemn constă în: “Încălcarea regulilor serviciului de pază, intervenţie, însoţire sau de securitate se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă”. Practica judiciară a instanţelor militare, consultată de ziar, arată că militarii răspund penal pentru încălcare de consemn atunci când beau alcool în timp ce se află în timpul unei misiuni de intervenţie sau pază. În toatele celelalte cazuri, militarul trebuie cercetat disciplinar.

Cui îi mai pasă de onoarea și demnitatea militară?

Ofiţerul Vasiliu nu a avut “parte” nici de una, nici de alta. Ieri, reporterul “Ziarul de Iaşi” a cerut un punct de vedere de la IJJ pe acest subiect. În primă fază, ni s-a comunicat că ancheta disciplinară referitoare la isprava bahică a ofiţerului a fost suspendată din iulie 2018 până în prezent, din cauza anchetei judiciare. “Asteptăm o hotărâre definitivă şI după comunicare vor fi reluate procedurile”, a spus în primă fază purtătorul de cuvânt al IJJ, Mihai Cojocariu. Însă acea anchetă disciplinară nu viza faptul că Vasiliu a băut la muncă. La solicitarea ziarului de a ne preciza dacă IJJ a sesizat Parchetul Militar pentru faptul că Vasiliu a băut în timpul serviciului, purtătorul de cuvânt al instituţiei ne-a precizat, la a doua discuţie, că potrivit celor transmise de Poliţia Rutieră militarul ar fi băut “în afara programului”. O dovadă indirectă că reprezentanţii Jandarmariei nici măcar nu s-au interesat unde a băut ofiţerul lor cele trei căni de vin. Reporterul a precizat purtătorului de cuvânt că Vasiliu a recunoscut chiar el, în faţa procurorului, că a băut la sediul Jandarmeriei, menţiunea fiind făcută într-un document public. A urmat un al treilea răspuns oferit de Cojocariu: “Având în vedere cele menţionate în sentinţa judecătorească, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi va sesiza Parchetul Militar iar organele competetente vor dispune măsurile legale”, ne-a spus Cojocariu. Acesta nu ne-a spus ce fel de atribuţii are în cadrul IJJ ofiţerul Vasiliu. În traducere liberă, o instituţie militarizată a avut nevoie de un an şi jumătate pentru a afla că un angajat de-al său a băut trei căni de vin în timpul serviciului. ŞI abia după ce presa a cerut lămuriri, a sesizat organele de anchetă. Ziarul a trimis o solicitare ieri şi la Parchetul Militar, pentru a afla de ce nu a fost măcar cercetat – fără a fi neapărat trimis în judecată, ofiţerul Vasiliu pentru încălcare de consemn.

Nu am primit un răspuns până la închiderea ediţiei. Dacă, în urma sesizării IJJ, Parchetul Militar va constata că Vasiliu nu poate fi trimis în judecată pentru încălcare de consemn, potrivit Ordinului Nr. m. 64/2013, Inspectoratul de Jandarmi este obligat să îl cerceteze disciplinar pe ofiţerul Vasiliu, lucru care nu s-a întâmplat până în prezent, deoarece ancheta iniţială a vizat faptul că ofiţerul s-a urcat beat la volan, nu că a băut la muncă. Conform Ordinului 64, consumul de alcool de către militari, în timpul programului, serviciului, exerciţiilor şi misiunilor constituie abatere disciplinară care „compromite onoarea şi demnitatea militară”. Am încercat să obţinem un punct de vedere şi de la colonelul Gabriel Vasiliu. Avocata acestuia, Cezara Bătrânu Ciucă, ne-a precizat însă că militarul „nu doreşte să dea niciun fel de declaraţii”.

Comentarii