Azi se împlinesc 45 de ani de la cutremurul din 1977

Azi e 4 martie! Lista blocurilor cu risc seismic din Iaşi. Probleme şi la blocurile noi?

vineri, 04 martie 2022, 02:50
5 MIN
 Azi e 4 martie! Lista blocurilor cu risc seismic din Iaşi. Probleme şi la blocurile noi?

Listele nu mai sunt actualizate, deoarece nu s-au mai făcut expertize tehnice în ultimul deceniu. Majoritatea expertizelor au fost realizate în anii '90 şi a rezultat "celebra" listă a blocurilor cu bulină roşie (63 de imobile). Un fost arhitect-şef al Iaşului consideră că şi evaluările existente au fost făcute superficial.

 

Împlinirea a 45 de ani de la cutremurul din 1977 readuce în atenţia situaţia blocurilor din Iaşi care prezintă risc de prăbuşire sau avariere în cazul unui seism similar. În 1977, cutremul a avut o magnitudine de 7,2 pe scara Richter şi o durată de 56 secunde: s-a petrecut într-o zi de vineri, la ora 21:22. La nivel naţional, seismul a provocat decesul a peste 1.500 de persoane, iar alte peste 11.000 au fost rănit: 35.000 de locuinţe s-au prăbuşit. La aproape jumătate de secol de la această tragedie, un seism similar cu cel din 1977 ar putea provoca pagube însemnate la Iaşi: câteva sute de blocuri de locuinţe sunt incluse în una dintre primele trei clase de risc seismic, iar alte câteva sute de astfel de clădiri sunt neexpertizate, dar prezintă risc de prăbuşire sau avariere. De asemenea, numeroase imobile au nevoie urgentă de lucrări de consolidare. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Iaşi, peste 30.000 de locuitori ar putea avea de suferit din cauza unui cutremur.

Câte clădiri sunt expertizate la Iaşi

Situaţia ISU, aprobată anual la nivel judeţean, cuprinde mai multe liste de blocuri cu risc seismic. În primul rând, sunt evidenţiate cele trei clase de risc seimic: grad ridicat de prăbuşire (I, „bulinele roşii”), probabilitate redusă de prăbuşire dar poate fi afectată structura (II) şi degradări structurale fără a fi afectată semnificativ rezistenţa (III). În aceste clase sunt incluse 197 de blocuri în cazul cărora au fost făcute expertize şi s-a decis clasificarea clară a pericolului, după cum urmează: 63 în clasa I (clădiri ridicate între anii 1900 – 1966), 69 în clasa II (clădiri construite între anii 1930 – 1976) şi 67 în clasa III (cu anul de construcţie între 1925 – 1977).

Situaţia blocurilor cu risc seismic expertizate înainte de anul 1993

În acelaşi timp, în perioada 1993 – 2007 au fost expertizate peste 200 de blocuri, majoritatea în anii 1990. Dar, dintre acestea, nu toate au fost incluse în clase de risc seismic, ci doar în aşa-numita „categorie de urgenţă”, care atestă faptul că un imobil are nevoie urgentă de lucrări de consolidare într-un termen de 2-10 ani, conform specialiştilor în domeniu consultaţi de „Ziarul de Iaşi”.

Situaţia blocurilor expertizate în perioada 1993 – 2007 şi incluse în „categorii de urgenţă” (sunt necesare lucrări de consolidare), fără a fi în mod neapărat incluse în clase de risc seismic 

 De asemenea, de remarcat că în situaţia ISU se specifică faptul că alte 347 de clădiri de locuit sunt neexpertizate, dar prezintă un risc de prăbuşire sau avariere în cazul unui cutremur major.

Situaţia blocurilor expertizate în perioada 2007 – 2013 

Totodată, de remarcat că situaţia ISU nu cuprinde datele la zi: o situaţie a Primăriei Iaşi arată că, între anii 2007 – 2013, au fost expertizate alte peste 140 de blocuri, iar, dintre acestea, 118 au fost incluse în clasa seismică III, restul fiind în clasa IV (răspunsul seismic aşteptat este similar celui corespunzător construcţiilor noi, proiectate pe baza prescripţiilor în vigoare).

„Nu există o preocupare serioasă pentru expertize la Iaşi”

Fostul arhitect-şef al oraşului Ionel Oancea ne-a declarat ieri că nu există o preocupare serioasă la Iaşi pentru realizarea de expertize şi a subliniat că cele făcute în trecut au fost făcute superficial.

„O expertiză serioasă înseamnă că există un proiect, verifici calitatea structurii, se fac sondaje în structură, se observă toate fisurile, se face un releveu al defecţiunilor, se fac toate datele exacte pe care le poţi apoi urma că să asiguri acea clădire la cutremur. Iar o astfel de expertiză vine cu recomandări, respectiv soluţiile de consolidare. La noi au fost mai multe comisii, s-au analizat vizual, s-au uitat pe istoria proiectului şi au făcut mai degrabă nişte observaţii, nu expertize în sensul tehnic. Expertizele serioase sunt la cele care au şi fost consolidate între timp, dar eu nu ştiu dacă în Iaşi există astfel de imobile consolidate, nu există o preocupare serioasă în această chestiune”, a declarat fostul arhitect-şef al Iaşului, Ionel Oancea, el ocupând această funcţie inclusiv în perioada în care s-au făcut expertizele.

Cât de sigure sunt blocurile noi?

În ceea ce priveşte blocurile nou-construite la Iaşi, specialiştii spun că nu sunt motive de îngrijorare. „Sunt foarte multe filtre, de la experţi şi până la Inspectoratul de construcţii, nu poate nimeni să «trişeze» în astfel de cazuri. Nu există pericole la blocurile noi, sunt solide, stau în picioare, nu se face rabat la riscul seismic. În schimb, se face rabat la confort, la estetică întrucât aici nu există experţi care să pună o ştampilă şi să garanteze pentru ele. Iar structuriştii întotdeauna îşi iau o marjă de siguranţă spre dublu. Există verificări şi supra-verificări la condiţiile structurale”, a declarat arhitectul Dragoş Ciolacu, profesor la Facultatea de Arhitectură.

La rândul lui, arhitectul a subliniat necesitatea unei preocupări mai serioase din partea autorităţilor în privinţa realizării de expertize. Într-un studiu realizat la comanda Camerei Notarilor Iaşi, privind proprietăţile imobiliare din Iaşi, se arată că, înainte de 1990, în oraş au fost construite peste 3.100 de blocuri, iar cele mai multe (circa 1.700) au fost date în folosinţă după anul 1980.

În deceniul anterior, au fost circa 600 de imobile construite iar, înainte de 1970, alte peste 800 de blocuri. Potrivit sursei citate, cele mai vechi clădiri de locuit (imobile cu cel puţin 1-2 etaje) din oraş datează din perioada anilor 1920. Totuşi, studiul nu este unul exhaustiv, dar este singura sursă publică unde sunt incluse astfel de informaţii. Am solicitat, acum două zile, şi de la Primăria Iaşi un punct de vedere privind expertizele la blocuri, dar nu am primit un răspuns.

 

Comentarii