Benone Dohot a fost sărit de la premiere

miercuri, 16 octombrie 2019, 01:43
4 MIN
 Benone Dohot a fost  sărit de la premiere

 

Antrenorii de la Centrul de Copii şi Juniori al Politehnicii au încasat prime după vânzările lui Târnovanu şi Tănasă . “Tăticul” lui Târnovanu, antrenorul de portari Benone Dohot, nu a primit niciun bonus

Recent, Politehnica Iaşi a vândut la FCSB doi jucători crescuţi în pepiniera proprie. Este vorba de portarul Ştefan Târnovanu (19 ani) şi atacantul Iulian Andrei Tănasă (17 ani). Pentru primul, care este titular la echipa mare, Poli a încasat 200 000 de euro. Vânzarea lui Tănasă, care nu a prins niciodată lotul formaţiei de seniori, a adus 100 000 de euro echipei ieşene. Politehnica ar putea beneficia şi de alţi bani de pe urma acestor tranzacţii. Dacă Târnovanu va fi vândut ulterior de bucureşteni, ieşenii vor încasa 15% din suma de transfer. În cazul lui Tănasă, Politehnica are dreptul la zece procente dintr-o eventuală tranzacţie viitoare.

Ca urmare a vânzării celor doi jucători, conducerea Politehnicii a decis să-i premieze pe antrenorii de la Centrul de Copii şi Juniori (CCJ), indiferent de cine şi cât a lucrat cu viitorii “roş-albaştri”. Astfel, fiecare tehnician care activează în sectorul juvenil al clubului din Copou a încasat un bonus de 500 de lei net. Pentru aproape toţi antrenorii suma reprezintă 25% dintr-un salariu lunar. Cu excepţia lui Adrian Kerezsy, care are o retribuţie netă lunară de 4 700 de lei pe lună, ceilalţi tehnicieni de la CCJ încasează de la club 2 000 de lei pe lună. Până în această vară, salariile antrenorilor care activează în sectorul juvenil al Politehnicii erau 1 600 de lei.

Nu de acelaşi tratament stimulant ca al colegilor săi a beneficiat antrenorul de portari Benone Dohot, “tăticul” lui Târnovanu. Conform unor surse, tehnicianul care l-a iniţiat, l-a crescut şi l-a şlefuit pe Ştefan timp de şapte ani nu a încasat nicio primă. Dohot a evitat să comenteze subiectul: “Am inima plină de bucurie când ştiu că munca mea şi a lui Ştefan a dat rezultate. A fost primul portar ieşean sută la sută care a apărat la Poli în prima ligă după mine şi Nelu Câmpeanu. Iar Nelu a apărat în 1995 la Poli în prima divizie! Dacă Ştef va munci la fel în continuare şi va fi atent la toate detaliile, poate ajunge unul dintre portarii naţionalei. Despre prime nu spun nimic. Nu discut în public problemele clubului, care, în opinia mea, trebuie rezolvate în interior”.

Dohot are un alt pariu important: “Nu rămânem descoperiţi după plecarea lui Ştefan. Teo Axinte, un alt copil cu care am lucrat de mic, creşte foarte frumos. Are evoluţii apreciate la Aerostar Bacău, unde a fost împrumutat pentru a juca mai mult. Dacă nu vor apărea probleme, Teo va fi un alt portar pe care Politehnica se poate baza şi pe care poate încasa bani frumoşi dacă-l va vinde. Dacă îl mai pun la socotează şi pe Janos Brânză, cu care am lucrat şi care a debutat în Liga I la Botoşani, pot spune că sunt mândru de rezultatele mele. Am satisfacţia că, după mai mulţi ani de tăcere, se vorbeşte din nou de celebra şcoală de portari ieşeană, renumită în trecut, când opt echipe de primă ligă aveau portari trecuţi prin Copou”.

Benone Dohot este născut pe 23 aprilie 1963 la Iaşi. A crescut la Poli de la nouă ani, sub îndrumarea lui Dumitru Romilă şi la nici 18 ani a trecut la echipa mare. Unul dintre cei mai talentaţi portari ai generaţiei sale, Dohot a lucrat sub comanda lui Mircea Lucescu la Dinamo Bucureşti, în sezonul 1986-1987, fiind coechipier cu nume mari ale “câinilor”: Moraru, Prunea, Rednic, Andone, Lupescu, Mateuţ, Balaci, Cămătaru sau Răducioiu. Pentru trecerea lui Dohot la Dinamo, bucureştenii l-au direcţionat pe Stelea, viitorul portar al naţionalei, în Copou. Ieşeanul a revenit la Poli în 1990, după trei ani la Flacăra Moreni. În 1992 a plecat în Ungaria, la Diosgyör, fiind cotat unul dintre cei mai buni portari din campionatul maghiar. Pe finalul carierei, Dohot a apărat la Ceahlăul Piatra Neamţ (1994-1995), Foresta Fălticeni (1995-1997) şi Poli. În 1998 a renunţat la cariera de jucător şi a deschis o mică afacere. În 2005, Benone Dohot a început să lucreze ca antrenor, la Noua Generaţie Iaşi, iar peste doi ani a fost angajat la Centrul de Copii şi Juniori al Politehnicii. Din 2011 a trecut la echipa de seniori, ca antrenor de portari, unde a lucrat cu mici întreruperi. Acestea au fost în mandatul lui Liviu Ciobotariu, care l-a preferat pe Gheorghe Niţu, cel al lui Sorin Cîrţu şi în startul lui Flavius Stocian, care a venit în Copou cu Denis Romanenco. La Poli, Dohot a mai colaborat, în afară de actualul “principal”, Mihai Teja, cu Marius Baciu, Ionuţ Popa, Costel Enache, Marius Lăcătuş, Ionuţ Chirilă, Nicolo Napoli şi Eugen Neagoe. (Ovidiu MINEA)

 

Comentarii