Poveste de film între două studente: culisele unei anchete cum nu s-a mai văzut la Iaşi

Blonda de la UMF care a băgat în priză polițiștii ieșeni. Cum a jefuit sub acoperire

miercuri, 04 noiembrie 2020, 03:01
4 MIN
 Blonda de la UMF care a băgat în priză polițiștii ieșeni. Cum a jefuit sub acoperire

În timp ce se aflau la o cofetărie, o tânără studentă medicinistă din Iaşi i-a sustras cardul bancar unei prietene. A scos 4.000 de lei de pe el, după care a plăsmuit un cont de Facebook pentru a o convinge, fără a-şi declina identitatea, să nu depună plângere la Poliţie. Ce a urmat depăşeşte un scenariu de film poliţist. A fost nevoie de o anchetă plină de expertize şi contraexpertize pentru ca judecătorii să poată da o sentinţă în ce o priveşte pe prietena hoaţă. Într-un final, aceasta a fost condamnată în primă instanţă la patru ani de închisoare cu executare. Ce i-a determinat pe judecători să fie atât de drastici? Întreaga poveste incredibilă de la Iaşi, mai jos:

Alexandra Ioana Ş. are 26 de ani şi, de patru ani, este prinsă într-o investigaţie ca-n filme instrumentată de justiţia ieşeană. Tânăra este acuzată de mai multe infracţiuni, de la furt la efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, şi a fost condamnată de prima instanţă la 4 ani şi 2 luni de închisoare, cu executare. Nemulţumită de posibilitatea de a merge la închisoare, tânăra a contestat decizia judecătorilor de la Tribunal, iar zilele trecute, procesul său s-a reluat la Curtea de Apel Iaşi.

Două ore de discuţii “ca fetele”

Victima Alexandrei este o tânără pe nume Georgiana C. Cele două au fost colege în timpul liceului, ambele fiind în acel moment studente, şi se cunosc bine încă din 2012. Pe 5 martie 2016, cele două au mers la o cofetărie din Piaţa Unirii, unde au stat de vorbă, “ca fetele”, timp de două ore. La un moment dat, acestea au mers pe rând la toaletă, având grijă reciproc fiecare de geanta celeilalte. Acela a fost momentul în care Alexandra ar fi sustras un card de la Unicredit pe care îl avea prietena sa în poşetă. A doua zi, de pe acel card, Alexandra a extras de la un bancomat suma totală existentă, de 4.000 de lei. A reuşit să facă acest lucru după ce a dedus PIN-ul: data naşterii prietenii sale. Tot pe 6 martie 2016, Georgiana C. şi-a dat seama că îi lipseşte cardul, şi a sunat imediat la bancă pentru a-l bloca. Atunci a aflat că cineva tocmai a extras suma de 4.000 de lei de pe el. Atunci a anunţat Poliţia.

Ca într-o adevărată piesă de teatru, în aceeaşi zi, Georgiana a sunat-o pe Alexandra şi i s-a plâns că a pierdut cardul, că cineva i l-a găsit şi a extras toţi banii de pe el. Speriată că ar putea fi prinsă, Alexandra a plăsmuit o poveste abracadabrantă, ce avea să dea multe bătăi de cap anchetatorilor, dar care, în final, avea să nu stea în picioare. Pe 7 martie, a doua zi după ce scosese banii şi a treia după întâlnirea de la cofetărie, Alexandra a creat un cont de Facebook cu numele “lupu sergiu” şi a postat pe un grup public din Iaşi că vrea să fie contactată de Georgiana C. Nu s-a întâmplat acest lucru, aşa că Alexandra i-a trimis prietenei sale, de pe contul fals, un mesaj de ameninţare prin care încerca să o convingă să îşi retragă plângerea de la Poliţie. ”Mai ţii minte ce teroare a fost acum câţiva ani? Asta nu o să se compare cu ce voi face eu acum! Şi ţie şi apropriaţilor. Am un om în Poliţie, aflu tot ce zici. Ori faci să înceteze totul, ori o să fie foarte rău pt tine şi prietenii tăi (…) Primul lucru pe care îl voi face azi dacă nu retragi plângerea o să fie să-ţi distrug o prietenie”, era mesajul de ameninţare.

Scenariul a continuat şi pe alte planuri. Alexandra a trimis de pe contul de Facebook fictiv un mesaj către cel real al său. Şi-a spus sieşi să îi transmită victimei, prietenei sale, să îşi retragă plângerea. Monologul teatral a continuat, în aşa fel încât Alexandra să poată face capturi de ecran şi să îi arate prietenei sale că a fost contactată de un necunoscut, care a ameninţat-o, şi că îi este foarte frică.

Expertiză privind fizionomia

Scenariul a continuat timp de câteva zile, perioadă în care Georgiana C. a primit mai multe mesaje de la contul fictiv, pentru a-şi retrage plângerea. Nu a făcut-o şi, după ce au descoperit IP-urile de la care fuseseră trimise mesaje, anchetatorilor le-a fost uşor să afle că “Sergiu Lupu” era chiar Alexandra. Aceasta a negat chiar şi în timpul procesului că ea ar fi hoaţa, invocând că persoane necunoscute i-ar fi virusat calculatorul şi l-ar fi folosit pentru a dialoga cu prietena sa. Au fost efectuate mai multe expertize şi contraexpertize în dosar care, în cele din urmă, au convins instanţa că vinovată în acest caz a fost tânăra de 26 de ani. De pildă, una dintre expertize a fost referitoare la trăsăturile persoanei care a fost surprinsă de camera de supraveghere atunci când a folosit cardul Georgianei C. A fost nevoie de o expertiză pentru că imaginile nu erau clare, iar Alexandra a spus că nu e ea cea din filmare. “În imaginile comparative s-a stabilit că elementele contestate de inculpată sunt în realitate identice. Elementele comune generale s-au identificat în ceea ce priveşte părul (blond, drept, inserţia convexă) trăsăturile frunţii (înălţime mare, lăţime medie, dreaptă – fără înclinare), profilul fronto-nazal unghiular, spâncenele depărtate, oblice spre interior, înguste, în formă arcuită, ochii poziţionaţi drept, nasul de lăţime medie, rădăcina nasului de lăţime medie”, a fost concluzia experţilor, care au înfundat-o pe Alexandra.

Potrivit judecătorilor primei instanţei, “pe tot parcursul procesului penal” tânăra, care în prezent lucrează ca farmacistă, “nu a recunoscut săvârşirea faptelor şi nu a manifestat regret faţă de cele petrecute”.

Comentarii