Bogdan Bârleanu – peisagistul redivivus

joi, 19 septembrie 2019, 01:50
1 MIN
 Bogdan Bârleanu – peisagistul redivivus

Pictorul Bogdan Bârleanu are vocaţia peisajului. De-a lungul carierei sale prolifice şi prodigioase, artistul a bătut în lung şi-n lat toate întinderile artelor frumoase. 

Pictura a fost indiscutabil cutia de rezonanţă cea mai potrivită exprimării talentului său viguros şi efervescent. Şi-a încercat trecător puterile şi în sculptură, luând urmele părintelui său, ilustrul meşter Iftimie Bârleanu. S-a manifestat cu succes şi în arta mozaicului, dar s-a regăsit mereu în pictură, acolo unde harul său înflorea pe deplin. Şi în împărăţia culorilor, Bogdan Bârleanu a hălăduit, căutând perseverent, sagace şi cu bună intuiţie ceea ce concorda cu datele şi darurile sale, adulmecând şi găsind ca fântânarul vâna de apă, locul unde să se întemeieze spre a da măsura întreagă a bogatei lui înzestrări. A experimentat un timp abstractul, dorind să fie în rând cu lumea şi ferindu-se de anacronic. Însă nu s-a lepădat nici o clipă de ceea ce reprezenta fondul de aur al artei zugrăvelii de subţire, culoarea şi plăsmuirea atmosferei. A îmbrăţişat modalitatea adecvată spre a nu se îndepărta cu totul de dulcele stil clasic, imprimându-i o pregnantă notă personală, de factură contemporană. A abordat şi pictat în această manieră peisaje, flori, naturi statice, suflând asupra pânzelor viaţă şi lirism. Mai ales zugrăvind flori, unul dintre subiectele sale predilecte din ultimii ani, Bogdan Bârleanu nu numai că a resuscitat o temă ce părea desuetă, ci s-a dedat unor exerciţii de virtuozitate mai cu seamă printr-o polisare a culorii dusă până în marginile sale ultime.

Dar definitoriu pentru stilul său, acel stil care e omul, rămâne peisajul. În peisagistică, Bogdan Bârleanu a lărgit programatic diapazonul şi a fost preocupat statornic să evite clişeele, cele ce-au plasat de o vreme peisajul într-o zonă umbrită, uneori chiar periferică. A izbutit, fie decupând insolit, fie compunând contrapunctic, colorând voluptos ca şi înaintaşii săi şi mai ales conferind poeticitate needulcorată priveliştilor din vedutele sale, cuprinse-n halouri incantatorii de lumină şi întuneric. Acest neastâmpăr creator, caracteristic lui Bogdan Bârleanu, îl descoperim cu plăcere şi în ceea ce a pregătit artistul pentru spectacolul pictural de gală, pe care îl înscenează la începutul toamnei anului 2019, în septembrie 22, la fel ca în fiecare toamnă de la un timp încoace.

Surpriza de acum a lui Bogdan Bârleanu, pictor care se îngrijeşte meticulos de fiecare apariţie aidoma unui actor scenă într-o premieră de răsunet, este schimbarea la faţă a peisajelor sale. Cele din expoziţia din acest an de la Galeriile U.A.P. Iaşi din strada Lăpuşneanu a Iaşilor, cele mai multe marine, sau lacustre, ies din tiparul consacrat de creator prin fantastul viziunilor, prin onirismul transcripţiilor cromatice ale naturii. Metamorfoza e susţinută de un instrumentar tehnic corespunzător, în care culoarea, cu tonuri explozive, fierbinţi, te incită să scobori spre taine, să-ţi închipui neînchipuitul. E o fericită transformare, una de substanţă, nu doar formală, care are menirea de a consolida reputaţia de colorist vocaţional şi pur sânge a lui Bogdan Bârleanu. Un peisagist redivivus. Unul care renaşte, reinventându-se.

Grigore Ilisei este scriitor, critic de artă şi publicist

Comentarii