De Sănătate

Punem punctul pe știi

Bolnavii cronici, la un pas de revoltă publică: ministerul îi duce cu vorba de luni bune

Actualizarea noii liste de medicamente compensate, deşi avizată de ANM, este amânată de Ministerul Sănătăţii la fiecare câteva luni.

vineri, 22 februarie 2019, 02:50
1 MIN
 Bolnavii cronici, la un pas de revoltă publică: ministerul îi duce cu vorba de luni bune

Pacienţii care suferă de afecţiuni cronice adresează Ministerului Sănătăţii (MS) o întrebare publică referitor la actualizarea listei de medicamente compensate, având în vedere că cei care suferă de afecţiuni grave, cum ar fi poliartrita reumatoidă, boala Crohn şi colita ulcerativă, artrita psoriazică, limfom Hodgkin, mielomul multiplu recidivant sau diabetul zaharat de tip II, aşteaptă de luni de zile sperând că vor primi tratament. 

Toate medicamentele pentru afecţiunile menţionate mai sus au primit avizul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale şi puteau intra deja în lista de compensare. Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România au trimis pe parcursul anului trecut mai multe solicitări oficiale către MS, în care cereau un răspuns legat de actualizarea listei, însă nu au primit vreun răspuns oficial la solicitări. „Cu toate că la niciuna din sesizările noastre trimise către Ministerul Sănătăţii nu am primit un răspuns oficial, oficialii MS au susţinut public că aceste medicamente vor intra din luna octombrie, apoi de la sfârşitul anului, apoi de la 1 ianuarie 2019. Suntem la mijlocul lunii februarie şi acest lucru nu s-a întâmplat. Sperăm să primim un răspuns şi să nu fie acela că «am introdus 32 molecule noi» pentru că noi considerăm că şi pacienţii care îşi aşteaptă tratamentul au drept la viaţă necondiţionat“, a declarat Radu Gănescu, pre­şedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cro­nice din România. Potrivit deciziei Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, toate medicamentele pentru afecţiunile menţionate mai sus au un impact bugetar negativ, fie sunt orfane, fie nu au alternativă terapeutică. 

 

 

Comentarii