Botoșănenii surzi, țepuiți cu proteze scumpe și proaste. Sunt singurele decontate de stat

joi, 21 aprilie 2022, 08:39
2 MIN
 Botoșănenii surzi, țepuiți cu proteze scumpe și proaste. Sunt singurele decontate de stat

Afaceri bănoase pe spatele persoanelor cu deficiențe de tot felul. Firmele autorizate de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) să vândă dispozitive medicale au preţuri mai mult decât exagerate, pentru produse de calitate inferioară celor găsite online. Cele din a doua categorie nu sunt însă autorizate şi astfel nu pot fi decontate de CAS, iar cei din prima categorie profită din plin de acest lucru.

Referitor la modul de acordare a dispozitivelor medicale asistive, sau mai bine cunoscute ca proteze, legea este atât de stufoasă şi restrictivă încât foarte mulţi distribuitori preferă să le vândă direct publicului, majoritatea acestor aparate având certificarea UE, însă nu şi a ministerului Sănătății. Cu toate acestea, mulţi asiguraţi optează totuşi pentru dispozitivele gratuite (sau decontat parţial), dintr-un motiv lesne de înţeles, mai ales că au contribuit la bugetul de sănătate decenii la rând. Aşa se face că de multe ori asiguraţii se aleg cu produse mai puţin performante, aparent gratuite pentru ei, dar decontate cu mai mulţi bani din Fondul Asigurărilor de Sănătate.

Procedură stufoasă şi scumpă
Potrivit şefei CAS, asiguratul sau o persoană împuternicită se adresează, în perioada de valabilitate a deciziei, unuia dintre furnizorii din lista furnizorilor de dispozitive medicale, tehnologii şi dispozitive asistive evaluaţi sau acreditaţi/înscrişi în procesul de acreditare, cu care CAS a încheiat contract, cu următoarele documente: decizia emisă de casa de asigurări de sănătate şi prescripţia medicală.

„Documentele se pot transmite furnizorului şi prin poştă/curierat”, a precizat economista Alina Mustiaţă, preşedinte director general al CAS Botoşani. Asta însă în cazul în care asiguratul are şi opţiunea de a alege. Unii botoşăneni spun că primesc direct produsul, care nu este dintre cele mai performante, mai ales la preţul decontat.

„Mama a avut nevoie de o proteză auditivă şi a apelat la CAS. După aproape trei luni au sunat-o că i-a venit aparul auditiv pe care îl comandaseră ei. Ea nu a avut niciun cuvânt în alegerea dispozitivului. Nu era bun de nimic, iar la câteva săptămâni i-am cumpărat unul de la un magazin online, la o treime de preţ şi cu o mulţime de opţiuni în plus”, a spus un botoşănean.

Mai mult, pe botosaneanulbt.ro

Comentarii