„Scandalul organelor”

Bucureştiul dă înapoi. Rinichii prelevaţi la Iaşi rămân pentru pacienţi din Moldova

miercuri, 16 ianuarie 2019, 02:50
3 MIN
 Bucureştiul dă înapoi. Rinichii prelevaţi la Iaşi rămân pentru pacienţi din Moldova

Şefa Agenţiei Naţionale de Transplant: „Problema era că, până acum, coordonarea nu era făcută de ANT, modalitatea de alocare a organelor a fost de fapt în mâna unor oameni”.

În sfârşit, începând din acest an, Iaşul ar putea să facă două transplanturi de rinichi în urma fiecărei prelevări. Până acum, la orice prelevare de organe de la un donator în moarte cerebrală care era făcută în zona Moldovei, un rinichi rămânea la centrul din Iaşi, iar celălalt era trimis întotdeauna la Bucureşti, asta deşi şi aici sunt sute de pacienţi pe lista de aşteptare. Directorul actual al Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), dr. Anca Baculea promite că la următoarea prelevare care va avea loc în zona Moldovei, în sfârşit ambii rinichi vor putea rămâne la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon”.

„Mi se pare normal ca atunci când este un donator din zona Moldovei, ambii rinichi să ajungă la Iaşi. Problema era că, până acum, coordonarea nu era făcută de ANT, modalitatea de alocare a organelor a fost de fapt în mâna unor oameni. Acum, vă garantez asta, ambii rinichi vor rămâne la Iaşi. Am discutat inclusiv cu profesorul Ionel Sinescu de la Bucureşti care mi-a spus că nu ştie de ce s-a practicat aşa dintotdeauna, astfel încât nici eu nu îmi explic de ce nu s-au sesizat cei din Iaşi de atâta timp. Când am venit la conducerea ANT, am zis că nu sunt de acord, şi mi se pare firesc ca doi rinichi să rămână în centrul de la Iaşi, sunt  aici pacienţi destui pe listele de aşteptare şi mi se pare normal ca acest criteriu sa fie o prioritate”, a explicat dr. Anca Baculea.

De asemenea, directorul ANT a precizat că, în momentul de faţă, zona Moldovei are un număr mic de prelevări, şi implicit un număr mic de transplanturi, asta deşi au existat mai multe cazuri de donatori în moarte cerebrală, fiind nevoie totodată şi de o revitalizare a activităţii de transplant. Momentan, criteriul de alocare al organelor este în principal unul geografic, în funcţie de zona în care are loc prelevarea, şi nu este în funcţie de compatibilitate sau de gravitatea stării pacientului. Reprezentanţii Spitalului „Dr. C.I. Parhon” au precizat că decizia de a rămâne ambii rinichi la Iaşi este „un semn de normalitate”, însă speră ca pe termen lung să fie luate şi alte măsuri.

„Este o veste foarte bună, mai ales pentru pacienţii aflaţi pe listele de aşteptare, care vor avea astfel o şansă. De asemenea, ne dorim ca infrastructura şi conexiunile dintre centre să se dezvolte mai mult şi regionalizarea în sensul cunoscut să nu fie criteriul principal de selecţi. Având în vedere infrastructura aeriană potenţial disponibilă, ar trebui să primeze întotdeauna criteriile medicale şi imunologice, existând o listă naţională de urgenţe şi o listă naţională pentru cel mai compatibil candidat conform criteriilor existente în vigoare, a celor din alte centre din Europa, dar şi conform criteriilor care se folosesc şi în reţeaua Eurotransplant, unde există posibiltiatea ca prelevarea să se facă în Franţa şi transplantarea în Belgia”, a precizat dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al unităţii medicale. Dr. Anca Baculea a mai afirmat că, în cursul zilei de vineri, 18 ianuarie 2019, va avea loc o întâlnire cu toţi coordonatorii de transplant, urmând să fie discutate criteriile de alocare care vor trebui aprobate de Ministerul Sănătăţii. 

Comentarii