Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Bunătatea zilei de azi

GALERIE
radu parpauta
  • radu parpauta
- +

Scriu aceste rânduri în prima zi de Paşti, o zi minunată, cum a fost şi noaptea de Înviere. Când m-am trezit, soarele era sus şi, Doamne, frumos mai străluceşte şi împrăştie atâta căldură. De ce oare în noaptea aceasta şi în ziua de Paşti este atât de cald şi de liniştit? Oamenii nu-şi mai aduc aminte de vreun Paşti cu vreme urâtă. Paştile este frumos întotdeauna şi aşa trebuie să fie. De ce scânteiază ca în nici altă noapte miliardele de stele pe bolta senină? De ce toată natura poartă un veşmânt atât de curat?

Dis-de-dimineaţă graurii câsâie, fluieră şi se drăgostesc, porneşte larma dulce a păsăretului, viersul lor înălţător aduce vestea minunată! Se aud zbieretele mieilor care au scăpat de mieluciderea în cinstea Mielului Sfânt. Cucii n-au prins minunea Paştilor anul acesta, Sărbătoarea Sfântă a venit prea devreme pentru ei. Însă corola de minuni a lumii se iveşte în grădină - a răsărit narcisa, laleaua, vioreaua, brebeneii. Dar uite şi ceapa, leuşteanul… Şi de ce oare îţi zvîcneşte altfel sîngele şi un şuvoi de bucurie îţi năpădeşte inima?

După slujba de Înviere ieşi cu inima plină de simţământ spontan şi luminos de iubire de oameni de blândeţe şi îngăduinţă. Astăzi oamenii se odihnesc mai mult, se trezesc mai greu, maşinile sunt date boalelor (pe cât posibil!), e păcat să bei ca nebunul şi să mănânci ca spartul (în fine, sunt şi excepţii!), iar muzicile sunt date mai încet. În general, Paştile parcă a rămas mai puţin gălăgios, mai puţin atins de comercial şi de nebunia vremurilor.

Astăzi mă cuprinde urâtul să stau singur. Viermele păcătos al însingurării şi egoismului să nu ne roadă, să luăm parte la veselia obştească, să risipim mahmureala din noi prin bunătatea zilei de azi. Ies în stradă să privesc lumea.

- Hristos a înviat! îmi strigă vecinul de peste gard.

- Adevărat a înviat!

Ne apucăm să vorbim de una, de alta. Un moş de pe drum (Cum îl cheamă? Am uitat) ne spune voios:

- Hristos a înviat!

- Adevărat a înviat!

Moşul e aplecat şi cocoşat, cu faţa plină de zbârcituri ca un trunchi de nuc bătrân. Dar are faţa senină, ca şi baba de ângă el, care mai poartă pe chip urme din frumuseţea de altădată. Înainte de vreme se credea că omul bun trebuie să fie neapărat frumos. Băbuţa parcă întăreşte regula asta veche. Bătrânul a cunoscut toată viaţa munca îndârjită a câmpului. Acuma ne spune ce-a băgat de seamă: întâiul abur se ridică din ogorul arat:

- Gata, ne zice, într-o s'tămână e bine de samanat.

Confirmăm serios. Confirm şi eu, deşi mă pricep la agricultură precum baba la mitralieră. Confirm de fapt bucuria Paştilor:

Prin pomi e ciripit şi cânt,
Văzduhu-i plin de-un roşu soare
Şi sălciile-n albă floare-
E pace-n cer şi pe pământ.
Răsuflul cald al primaverii
Adus-a zilele-nvierii.

Da! A înviat Hristos pentru toţi: mari şi mici, iudei şi elini, pentru cei veniţi mai devreme şi pentru cei sosiţi în ceasul al doisprezecelea, pentru cei de acasă şi pentru cei plecaţi prin colţurile lumii. Una suîntem cu toţii în faţa Învierii Lui.

A înviat şi pentru cel din birouri, şi pentru cel de pe schelele şantierelor, şi pentru cel care udă cu sudoarea lui pământul. Pentru voi toţi a venit Învierea cea luminoasă, iar acum odihniţi-vă sub acoperământul ei sfânt.

A înviat şi pentru toţi sărmanii întemniţaţi şi pentru toţi nefericiţii pe valurile vieţii. Hristos care s-a pogorât în iad a pătruns şi în inimile voastre şi le-a purificat cu focul dragostei lui. Nu există tâlhari, nu există ucigaşi, nu există desfrânaţi! Suntem toţi fraţi, cu toţii nevinovaţi şi puri în faţa glasului dragostei atotiertătoare, atotrăscumpărătoare… Măcar azi. Să ne îmbrăţişăm unii pe alţii şi, din toată fiinţa noastră, să spunem:

- Prieteni! Fraţi! Hristos a înviat!      

Radu Părpăuţă este scriitor, traducător şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri