Campanie inedită în şcolile din judeţ: toţi elevii la control stomatologic! Cum se va desfăşura?

sâmbătă, 21 octombrie 2023, 01:50
3 MIN
 Campanie inedită în şcolile din judeţ: toţi elevii la control stomatologic! Cum se va desfăşura?

Un proiect aplicat pentru prima dată în România îi vizează pe toţi elevii de la 6 la 14 ani care au acces mai greu la un medic dentist decât copiii din şcolile municipiului. Ei vor primi atât explicaţii despre igiena orală, cât şi tratament de specialitate – cei care fi găsiţi cu dinţi cariaţi sau alte afecţiuni.

 

Peste 36 de mii de elevi din judeţ sunt incluşi într-un proiect inedit în ţară, pus în practică de Direcţia de Sănătate Publică, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Crucea Roşie, Universitatea de Medicină şi Farmacie şi Universitatea Apollonia. Intitulat „Evaluarea şi promovarea sănătăţii orale la copiii cu vârsta între 6 şi 14 ani din mediul rural din judeţul Iaşi”, proiectul va debuta luni şi va include mai multe lecţii şi activităţi, de la necesitatea periajului dentar până la direcţionarea copiilor către cel mai apropiat cabinet stomatologic care acordă consultaţii şi tratament gratuite.

„În acest proiect vor fi implicate, cu resursa umană aferentă, 300 de unităţi de învăţământ din mediul rural, aici fiind incluse şi unităţile de învăţământ cu personalitate juridică, dar şi structurile arondate. Mă refer la directori, directori adjuncţi, profesori pentru învăţământul primar, profesori diriginţi şi personal auxiliar sau nedidactic. Ne dorim să facem posibilă astfel implicarea activă a celor 36 de mii de elevi din mediul rural care vor beneficia de activităţi educative făcute de specialişti privind efectuarea corectă a periajului dentar sau utilizarea periuţei de dinţi, a pastei de dinţi. Ei vor beneficia de screening privind sănătatea orală”, a explicat reprezentanta ISJ, Gabriela Condrea, inspector şcolar.

E de notorietate că „în mediul rural adresabilitatea pentru cabinetele stomatologice este foarte mică şi că nu există cabinete de medicină şcolară. De aceea este foarte important să ne implicăm şi să avem o acţiune prin care să ajungem la fiecare copil din fiecare şcoală, să facem o evaluare a sănătăţii orale a acestor copii, să facem educaţie pentru sănătatea orală, să le explicăm regulile de igienă orală, reguli de igienă personală şi alimentară şi în acest fel să depistăm din timp afecţiunile orale şi apoi să direcţionăm copiii către tratament”, a explicat Corina Gâscă, directorul DSP Iaşi.

Probabil cel puţin la fel de important este posibilitatea ca acei copii care vor avea nevoie de tratament să îl şi primească. „Vom avea grijă şi de acest aspect, fiecare copil va primi informaţiile necesare despre cum se poate programa la un cabinet stomatologic şi a beneficia de servicii medicale gratuit. Îi vom ajuta, acolo unde este cazul, împreună cu autorităţile locale, cu transportul gratuit spre cabinetele medicale care sunt mai îndepărtate”, a spus ea.

Proiectul este unul de anvergură, preconizat să se deruleze pe parcursul a doi ani. „Reuşim să strângem la aceeaşi masă şi alte instituţii care au un rol determinant în ceea ce priveşte activitatea pe care o desfăşurăm în şcolile din mediul rural. Avem nevoie de prevenţie, de prevenire a unor posibile probleme în rândul copiilor, iar această iniţiativă este lăudabilă, mai ales că o parte consistentă din finanţarea acestui proiect inedit vine de la Ministerul Sănătăţii”, a remarcat prefectul Bogdan Cojocaru, gazda prezentării proiectului. „De fiecare dată vorbim de investiţii în infrastructura şcolară, prin PNDL 1 şi 2, însă avem nevoie de investiţii şi în zona medicală în mediul rural, în aşa fel încât copiii să poată fi feriţi de probleme”, a mai spus el.

La conferinţa de presă a fost prezent şi preşedintele Universităţii Apollonia, prof. univ. dr. Vasile Burlui, care a tras atenţia că judeţul Iaşi are „un nivel al existenţei destul de coborât faţă de restul ţării şi asta complică şi mai mult demersul pe care îl realizaţi ca să aduceţi o alinare celor care sunt în suferinţă”. „Iar dacă reuşim să-i învăţăm şi să le trezim această conştiinţă de sine, ideea că trebuie, poate şi e necesar să se îngrijească este mai important decât orice altceva”, a conchis el.

Comentarii