De Sănătate

Punem punctul pe știi

Ultimile noutăţi în boala canceroasă, discutate la Iaşi

Cancer: de ce nu au acces toţi bolnavii la cele mai noi terapii?

miercuri, 29 noiembrie 2017, 08:13
7 MIN
 Cancer: de ce nu au acces toţi bolnavii la cele mai noi terapii?

Boala canceroasă, din ce în ce mai frecventă, dar şi din ce în ce mai complexă, impune mai multe direcţii de tratament. Terapiile evoluează şi aduc noi provocări indiferent de domeniu: chirurgie oncologică, radioterapie, ATI, biologie moleculară, paleaţie sau tratamente cu medicamente noi care impun criterii precise de administrare şi care pot aduce efecte adverse – terapia moleculară ţintită sau imunoterapia. Terapii noi care sunt în prezent practicate şi la Institutul Regional de Oncologie Iaşi (IRO). Toate acestea au fost discutate la Iaşi de 1.300 de specialişti din ţară şi străinătate. Aceştia au participat la sfârşitul săptămânii trecute la CONFER, singura conferinţă din România care abordează toate direcţiile de management ale cancerului. Prof. dr. Lucian Miron, preşedintele CONFER, vorbeşte în articolul următor despre ultimile noutăţi în tratamentul cancerului şi explică de ce nu toţi pacienţii au acces la aceste terapii.

„Cancerul nu este doar o maladie tot mai frecventă, ci şi o boală din ce în ce mai complexă din punct de vedere al diagnosticului şi terapiilor. La Iaşi organizăm în fiecare an singura manifestare medicală din România care abordează toate direcţiile de management ale bolii canceroase: CONFER. Anul acesta am avut 1.300 de participanţi, faţă de 1.000 anul trecut. Organizată de Institutul Regional de Oncologie Iaşi (IRO), manifestarea a crescut la fiecare ediţie deoarece include toate direcţiile de studiu şi tratament ale cancerului: chirurgia oncologică, oncologia medicală – conferinţa a debutat acum 13 ani iniţial printr-un eveniment dedicat oncologiei medicale. Să nu uităm de radioterapie unde a existat o secţiune foarte  consistentă de cercetări fundamentale. De asemenea, la fel de bine documentate, secţiuni de ATI, de biologie moleculară a cancerului, de medicină paleativă. Am acordat o atenţie deosebită hematologiei, colegii noştri celebrând 20 de ani de la înfiinţarea Clinicii de Hematologie Iaşi. Colegi care au sărbătorit şi o altă realizare: săptămâna trecută au efectuat primul transplant de măduvă hematogenă la Iaşi! De precizat că şi anul acesta am oferit un titlu de excelenţă pentru recunoaşterea întregii activităţi. În 2017, personalitatea căreia  i-am mulţumit pentru excelenţa din întreaga activitate medicală oncologică  a fost un profesionist din hematologie,  doamna profesor Coliţă din Bucureşti”, a declarat prof. dr. Lucian Miron, şeful Clincii de Oncologie Medicală din cadrul IRO şi preşedintele CONFER.

De subliniat că datorită acestor direcţii de abord, CONFER a fost structurată pe mai multe secţiuni independente. Lucrările s-au desfăşurat în cinci săli simultan (24-26 noimebrie), iar pe 23 noiembrie s-au desfăşurat 7 cursuri precongres: oncologie medicală, chirurgie plastică, basic oncology, medicină moleculară, medicină paleativă etc.

„Rolul acestor cursuri independente este cel de formare a tinerilor rezidenţi în aceste discipline. Atât cursurile cât şi sesiunile conferinţei au beneficiat de cei mai buni  speakeri externi şi interni, lideri de opinie în direcţiile respective. Toţi colegii din toate marele centre oncolgice ale României prezenţi la lucrări au punctat faptul că este singura manifestare care abordează toate direcţiile de management ale cancerului. Din aceste motive, la fiecare ediţie CONFER, Iaşul nu devine doar capitala oncologiei din România, ci şi centrul unui schimb de informaţii de cel mai înalt nivel. Evenimentul are şi privilegiul de a se desfăşura la sfârşitul anului: se pot trage concluzii şi se poate pune în evidenţă tot ce înseamnă noutate şi evoluţie în diagnosticul şi terapia cancerului. Orice terapie evoluează, inclusiv cele mai noi tratamente. Nu putem vorbi de tratamente în cancer fără informaţie medicală actualizată. Iar asta nu înseamnă doar să citeşti articole din publicaţii şi studii medicale. Schimbul de informaţii şi experienţă este esenţial pentru medicii care îşi doresc să poată recomanda tratamentele cele mai eficiente pentru fiecare pacient”, subliniază prof. dr. Lucian Miron.

Terapia moleculară ţintită: analiza genetică poate “arăta” dacă e vorba de un cancer sensibil la acest tip de tratament!

Şi în 2017 au apărut noutăţi privind tratamentele cele mai noi care se adresează unor anumite tipuri de cancer: terapiile moleculare ţintite şi imunoterapia. Ambele se practică în prezent şi la Institul de Oncologie Iaşi (IRO). Însă, explică medicii, aceste terapii nu sunt indicate pentru toate tipurile de cancer.

„Sunt probleme de actualitate pentru că orice terapie evoluează, inclusiv aceste noi tratamente. De exemplu, terapia moleculară ţintită este indicată în cancerul bronhopulmonar, în anumite tipuri de cancer de sân, în cancerul renal etc. E foarte important ca pacienţii să înţeleagă că terapiile ţintite se pot utiliza doar în cazul cancerelor determinate de anumite mutaţii genetice. Doar respectivele cancere vor răspunde la această terapie cu molecule “specializate”. De aici şi denumirea de terapie moleculară ţintită. De aceea, atunci când avem un pacient care bănuim că ar putea beneficia de terapie moleculară ţintită, acesta  va face iniţial o analiză genetică. Analiza ne “spune” dacă respectiva tumoră prezintă o anumită mutaţie genetică care poate răspunde la terapia moleculară ţintită. Altfel, medicaţia nu ar avea efect. Pacienţii sunt nedumeriţi de ce unii dintre ei nu beneficiază de aceste noi terapii. Subliniez că tratamentul are efect doar în anumite cazuri şi poate fi prescris doar pentru respectivii pacienţi pentru care analizele dovedesc că e vorba de un cancer cu mutaţii genetice, sensibil la terapia moleculară ţintită. Laboratoarele IRO  efectuează gratuit analizele pentru a depista aceste mutaţii”, a mai adăugat prof. dr. Lucian Miron.

Imunoterapia în cancer practicată la Iaşi din 2017!

Imunoterapia este a doua mare nouă direcţie în terapia cancerelor. Discuţiile de anul acesta s-au axat foarte mult pe efectele secundare pe care le poate provoca imunoterapia la un pacient canceros.

“Este o terapie foarte nouă care nu se adresează tumorii direct. Nu atacă tumora. Stimulează însă sistemul imun să se “redeştepte” la viaţă şi să atace acesta tumora. Asta înseamnă însă să facem faţă unor efecte secundare cu care nu eram confruntaţi până acum. Vorbim de apariţia unor efecte secundare care sunt cu totul particulare, fenomene de tip autoimun, iar unele dintre acestea pot fi severe. E foarte important ca medicii oncologi să cunoască aceste efecte secundare. Identificarea cât mai precoce a lor permite aplicarea unor măsuri rapide care vor creşte mult şansele de succes. De exemplu, chiar săptămâna trecută a fost aprobat şi la noi un imunoterapic în cancerele bronhopulmonare. E important să cunoaştem atât criteriile de prescriere, cât şi posibilele efecte adverse. Iar toate acestea presupun o informare foarte exactă şi detaliată a medicului. Vorbim de medicamente foarte scumpe cu criterii foarte precise de administrare şi care pot avea succes dar şi efecte adverse” explică prof. dr. Lucian Miron.

“Eu de ce nu primesc un astfel de tratament?”

“De multe ori pacienţii solicită aceste tratament dincolo de argumetele noastre. Şi, îi înţelegem. De fiecare dată încercăm să le explicăm cât mai pe înţelesul lor care e situaţia reală. Fiecare dintre aceste medicaţii, mai ales imunoterapia, are criterii extreme de riguroase de încadrare. Vorbim de terapii benefice numai la anumiţi pacienţi. La acei bolnavi care nu sunt bine selecţionaţi pot provoca efecte dezastroase. Nu vorbim de terapii care au rezultate sută la sută, ci de terapii la care răspund doar unii pacienţi care îndeplinesc anumite criterii medicale. Sunt criterii precise pe care medicul oncolog  este obligat să le cunoască şi să informeze corect pacientul”, adaugă prof. dr. Lucian Miron.

“Mă duc în străinătate. Am mai multe şanse de vindecare”?

Şi, totuşi, mulţi pacienţi, în speranţa de a câştiga lupta cu nemiloasa boală apelează la centre medicale din străinătate.

“Este alegerea fiecărui pacient care poate spera în orice promisiune. Noi înţelegem de ce fac aceste alegeri, dar trebuie să fim corecţi şi să-i informăm cât mai onest legat de starea lor şi şansele de vindecare. Află din alte medii despre diferite centre medicale din străinătate şi îşi pun mari speranţe. Vă spun însă, cu toată sinceritatea, că de multe ori  aceste clinici oferă exact aceleaşi servicii pe care le oferim şi noi. Vorbim de analize, bilanţul şi stadializarea bolii dar şi terapia acesteia. La ora actuală România mai are foarte puţine domenii care nu le poate aborda în domeniul cancerului. E vorba de neoplazii rare care necestiă proceduri cu radioizotopi ţintiţi, proceduri care se fac doar doar în anumite  centre. Dar când ştim că există o astfel de posibilitate indisponibilă la Iaşi şi care ar oferi şanse bolnavului, îl îndrumăm către aceste centre. Aceste cazuri sunt însă foarte puţine. De cele mai multe ori, pacienţii care apelează la alte centre din afara ţării sunt pacienţi cu cancere foarte avansate cărora noi suntem obligaţi să le spunem adevărul în legătură cu şansele de vindecare. Din păcate, bolnavii îşi pun speranţele în prezentări foarte bine ambalate “comercial”. Este alegerea pacientului şi, repet, noi nu îi judecăm. Să ştiţi însă că nu de puţine ori aceşti pacienţi sunt retrimişi la noi de la respectivele centre atunci când starea lor devine nefavorabilă. Noi însă suntem obligaţi să fim sinceri şi să recunoaştem că doar atât putem face pentru un anumit pacient. Şi că şansele sunt aceleaşi, indiferent unde vor merge. Recomandarea noastră este ca un bolnav să se adreseze cu încredere oncologului său care îi va da doar un sfat bun. Nimeni nu ia şansa nimănui la viaţă. Nu avem acest drept. Dar în acelaşi timp trebuie să fim oneşti, să recunoaştem că medicina are limite şi că în unele cazuri, indiferent unde ai merge, doar atât se poate face pentru un bolnav”, a încheiat prof. dr. Lucian Miron.

Comentarii