De Sănătate

Punem punctul pe știi

Cancerul pancreatic ar putea fi depistat în stadiu incipient cu ajutorul AI

vineri, 01 decembrie 2023, 12:02
2 MIN
 Cancerul pancreatic ar putea fi depistat în stadiu incipient cu ajutorul AI

Cancerul pancreatic este unul dintre cele mai mortale tipuri de cancer, dar avansarea  cercetărilor crește speranța că acesta ar putea fi vindecabil dacă este detectat foarte devreme.

Cancerul pancreatic are una dintre cele mai scăzute rate de supraviețuire la 10 ani dintre toate tipurile de cancer. Conform Cancer Research UK, doar 5% dintre persoanele cu cancer pancreatic supraviețuiesc dincolo de acest punct.

Aceste tumori maligne profunde au însă potenţialul de a fi vindecabile dacă sunt detectate la timp.

O echipă de cercetători chinezi a dezvoltat acum o platformă de inteligenţă artificială (AI) care poate ajuta la detectarea cancerului pancreatic în stadiu incipient pe baza imagisticii cu raze X de înaltă precizie, informează Agerpres.

Potrivit cercetătorilor chinezi, PANDA, o metodă de învățare profundă („deep learning”) dezvoltată de Alibaba’s Damo Academy, poate amplifica şi identifica unele caracteristici patologice subtile în imaginile CT simple, dificil de detectat cu ochiul liber.

Iniţial, instrumentul a fost antrenat prin utilizarea unui set de date de la un număr de 3.208 pacienţi dintr-un singur centru.

Potrivit unui studiu publicat în revista medicală Nature Medicine, instrumentul AI a atins o sensibilitate de 94,9% şi o specificitate de 100% în cazul unui grup intern de testare alcătuit din 291 de pacienţi de la Institutul pentru Boli Pancreatice din Shanghai.

Modelul a fost ulterior validat pe grupuri externe formate din persoane de la mai multe centre – în total, 5.337 de pacienţi din China şi din Republica Cehă – pe baza tomografiilor CT abdominale.

Sensibilitatea şi specificitatea sa au fost de 93,3%, respectiv 98,8%, depăşind performanţele unui specialist în radiologie.

Sensibilitatea se referă la capacitatea unui test de a desemna un individ cu boală ca fiind pozitiv, în timp ce specificitatea unui test reprezintă capacitatea sa de a desemna un individ care nu are o boală ca fiind negativ.

Noul model inteligent a fost utilizat în mediul clinic de peste 500.000 de ori, înregistrându-se doar un rezultat fals pozitiv la un număr de o mie de teste.
PANDA ar putea deveni un nou instrument pentru screening-ul pe scară largă al cancerului pancreatic, spun cercetătorii chinezi.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii