Candidatura lui Cristian Diaconescu la șefia OSCE, susținută de tandemul SUA – Turcia

joi, 08 octombrie 2020, 12:13
1 MIN
 Candidatura lui Cristian Diaconescu la șefia OSCE, susținută de tandemul SUA – Turcia

Cristian Diaconescu, propunerea României pentru funcția de secretar general al OSCE, se află timp de trei zile într-o vizită oficială la Viena, sediul organizației, pentru a-și prezenta candidatura. Adevărate lupte de culise se dau în perioada aceasta pentru șefia Organizației.

Fostul ministru de Externe va avea întâlniri bilaterale cu reprezentanții celor mai puternice țări membre OSCE, printre care SUA, Rusia, Marea Britanie, Italia.

Unele surse au precizat că Statele Unite ale Americii susțin candidatura lui Diaconescu, în detrimentul candidatului Germaniei, Helga Maria Schmid (Germania), actual secretar general al Serviciului European pentru Acțiune Externă (EEAS) al Comisiei Europene.

De altfel, o informație foarte interesantă dezvăluită de sursele Newsweek România este că Turcia, prin reprezentanții săi la OSCE, joacă în tandem cu SUA în sprijinirea candidaturii lui Cristian Diaconescu. Turcia are a doua armată ca mărime din NATO și este extrem de influentă în OSCE, datorită poziției geostrategice la Marea Neagră.

Aflați amănunte de pe newsweek.ro.

Comentarii