De Sănătate

Punem punctul pe știi

Caravana Profilaxiei trece prin mediul rural, dar şi prin municipiu

marți, 04 iunie 2019, 01:59
3 MIN
 Caravana Profilaxiei trece prin mediul rural, dar şi prin municipiu

Ajunsă la cea de-a XI-a ediţie, Caravana Profilaxiei a debutat cu lansarea de proiecte de perspectivă pentru dezvoltarea cabinetelor de Medicină Dentară din zona rurală a judeţului Iaşi.

„Sunt 11 ani de când am iniţiat acest proiect care a reuşit an de an să coaguleze tot mai mulţi specialişti, realizând astfel o evaluare a gradului de sanogenitate orală, în conexiune cu starea de sănătate generală a pacientului. Anul acesta am inaugurat conferinţa cu o dezbatere la Consiliul Judeţean Iaşi unde s-a discutat despre situaţia cabinetelor de Medicină Dentară din zona rurală a judeţului şi despre posibilitatea de înfiinţare a acestora în comunele unde nu există, precum şi de îmbunătăţirea celor existente. Este o necesitate semnalată de noi de fiecare dată când am organizat Caravana Profilaxiei. Bineînţeles, avem proiecte cum este „Med – Dent“ care vizează înfiinţarea de noi cabinete dentare pentru absolvenţii din 2019, dar este foarte important şi sprijinul autorităţilor locale care au înţeles că în comunităţile rurale sunt necesare eforturi comune şi susţinute pentru a rezolva problema lipsei acute de cabinete medicale dentare“, a declarat prof. dr. Norina Forna, coordonatoarea Caravanei Profilaxiei şi preşedintele Colegiului Medicilor Stomatologi Iaşi.

De precizat că 39 de dispensare din judeţul Iaşi vor beneficia de finanţare pentru reabilitare şi dotări minime, dispensarele urmând să includă atât cabinete pentru medicii de familie, cât şi cabinete pentru medicii stomatologi, conform şefului PSD Iaşi.

„Banii pentru reabilitarea clădirilor vor veni prin PNDL, iar banii pentru dotări vor fi alocaţi din bugetul Consiliului Judeţean Iaşi. 14 din cele 39 de dispensare, vor fi clădiri nou construite“, a declarat Maricel Popa, preşedintele CJ Iaşi.

Cea de-a XI-a ediţie a Caravanei Profilaxiei se desfăşoară în perioada 3-7 iunie şi include evenimente de evaluare a gradului de sănătate orală în mediul rural (Scobinţi, Bălţaţi, Popeşti – pe 3 iunie), dar şi în Iaşi, pe 7 iunie, între orele 9.00-17.00, în puncte special amenajate: Esplanada Oancea, Piaţa Voievozilor, Esplanada Teatrul Luceafărul şi Parcul Podu Roş.

Caravana Profilaxiei mai include şi o conferinţă care se va desfăşura pe 7 iunie la Primăria Iaşi unde sunt invitaţi la dezbatere medicii stomatologi şcolari şi din campusurile universitare, dar şi medici care asigură tratamentele de specialitate în spitalele ieşene şi Penitenciar.

„Discutăm rezultatele ediţiilor anterioare ale Caravanei Profilaxiei privind starea de sănătate orală a populaţiei din Iaşi, şi respectiv din judeţ. Vom continua acest proiect care aduce în dezbatere publică o problemă reală a României: necesitatea de programe dedicate sănătăţii oro-maxilo-faciale. De la prima ediţie şi până în prezent, peste 40.000 de persoane din Iaşi, dar şi din localităţi din mediul rural, au beneficiat de serviciile oferite de Caravana Profilaxiei – consultaţii şi tramente gratuite pentru cazurile sociale, informare, promovare şi distribuire a peste 200.000 de produse de profilaxie“, a încheiat prof. dr. Norina Forna.

Comentarii