Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Care este rolul acidului gastric?

GALERIE
acid gastric
  • acid gastric
- +

Dr. Cristina Ştefana Szabo (FOTO), Medic specialist Gastroenterologie, Arcadia: „Mucoasa gastrică secretă în jur de 1,5 litri de suc gastric pe zi, care are o natură acidă, având un pH scăzut de 1.5-3.5. Această aciditate gastrică este determinată de acidul clorhidric secretat de celulele parietale din stomac. Sucul gastric conţine însă, pe lângă acidul clorhidric (HCl) şi numeroşi hormoni, enzime (pepsinogen, lipaza gastrică), mucus şi electroliţi. Procesul de secreţie acidă este unul consumator de energie, care se realizează la nivelul celulei parietale cu ajutorul unei pompe de protoni membranare care secretă protoni din celulă. 

Medicamentele cele mai utilizate în patologia gastro-duodenală inhibă această pompă de protoni, reducând astfel aciditatea din stomac. Procesul de secreţie acidă este reglat printr-o reţea complexă hormonală şi neuronală. Printre factorii hormonali cei mai importanţi se numără gastrina, care stimulează secreţia de HCl, în timp ce somatostatina o inhibă.

Stimularea fiziologică a secreţiei gastrice este realizată de alimente, având mai multe faze (cefalică, gastrică şi intestinală). Acidul gastric joacă astfel un rol important în digestia alimentelor (în special a proteinelor). În plus, inactivează microorganismele înghiţite odată cu alimentele şi este astfel, prima linie de apărare antiinfecţioasă a organismului. În acelaşi timp există însă şi un proces de protecţie împotriva acestei acidităţi, atât prin secreţia de bicarbonat şi mucus ce protejează mucoasa gastrică, precum şi prin neutralizarea acidităţii chimului gastric ajuns în duoden de bicarbonatul secretat de pancreas. Atunci când apare un dezechilibru între secreţia gastrică şi mecanismele de protecţie, se produce boala.

Pot să apară două modificări ale secreţiei gastrice: hiper şi hipoaciditatea gastrică.

Hipersecreţia acidă adevărată apare în sindromul Zollinger Ellison, determinat de o creştere a gastrinei. Se manifestă prin numeroase ulcere gastrice. Hiperaciditatea gastrică are un efect negativ atunci când mecanismele de compensare sunt depăşite. Aceasta se poate observa la pacienţii cu ulcer duodenal care prezintă hipersecreţie acidă. În schimb, ulcerul gastric (cu excepţia sindromului descris mai sus) evoluează cu diferite grade de aciditate. Hiperclorhidria are un rol important în boala de reflux gastro-esofagian, a cărei severitate şi afectare esofagiană se corelează cu ph-ul refulatului gastric.

Hipoaciditatea gastrică poate fi determinată de infecţia cronică cu Helicobacter pylori (care duce la apariţia gastritei atrofice) şi de abuzul de medicamente inhibitoare ale pompei de protoni. Aceasta poate favoriza infecţiile intestinale bacteriene (ex. diareea Clostridium difficile), virale sau fungice şi modifică microbiomul intestinal. În practică, hipoclorhidria este mult mai frecvent întâlnită şi cu efecte încă puţin studiate pe termen lung. Explorarea acidului gastric se efectuează rar în prezent, odată cu apariţia explorării endoscopice. Se realizează după o perioadă de post, cu ajutorul unei sonde nazo-gastrice poziţionate la nivelul stomacului, pe care se aspiră continuu suc gastric un anumit interval de timp. Se măsoară cantitatea de acid clorhidric secretată în condiţii bazale şi după stimulare cu diferiţi agenţi medicamentoşi sau alimentari. Se poate, de asemenea evalua pH-ul intragastric cu ajutorul unui electrod de pH.

Pentru menţinerea sănătăţii tubului digestiv superior, se recomandă o alimentaţie sănătoasă, cu alimente neprocesate, sărace în grăsimi, evitarea condimentelor, băuturilor carbogazoase, a citricelor în exces, a alcoolului şi fumatului. În cazul apariţiei afecţiunilor gastroesofagiene, se recomandă administrarea medicamentelor care suprima aciditatea gastrică numai la recomandarea medicului, pentru a limita efectele hipoclorhidriei induse medicamentos. Pentru programări la medicul specialist, aveţi la dispoziţie numărul 0232 920 – Call Center Arcadia. www.arcadiamedical.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri