Care sunt cele 15 zone cu restricţii înnoite din Iaşi

În ultimele trei zile, CJSU a decis reactivarea primului nivel de interdicţii, odată cu depăşirea pragului de 1 caz de infectare la 1.000 de locuitori.

marți, 11 ianuarie 2022, 02:50
2 MIN
 Care sunt cele 15 zone cu restricţii înnoite din Iaşi

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a adăugat ieri municipiul Iaşi celor 14 comune unde incidenţa a crescut la mai mult de un caz de îmbolnăvire de Covid la 1.000 de locuitori. În timp ce „Situaţia Covid-19 în judeţul Iaşi” (www.covid19iasi.ro), pagina specializată lansată cu un an în urmă de Prefectură, Consiliul Judeţean şi Primăria Iaşi, a îngheţat de o săptămână, comunicatele CJSU au început să curgă zilnic.

Astfel, în weekend, zece comune au „spart” pragul de atenţie de un caz la mie, iar ieri li s-au alăturat încă patru comune şi municipiul Iaşi. Numărul lor e cu siguranţă mai mare, pentru că CJSU are nevoie de câteva zile ca să decidă pe baza evoluţiei ratei de infectare. Aşadar, până ieri, municipiul Iaşi şi comunele Bârnova, Ciohorăni, Ciurea, Costeşti, Cozmeşti, Cucuteni, Dagâţa, Ion Neculce, Ipatele, Mirceşti, Miroslava, Probota, Răchiteni şi Valea Lupului au îndeplinit criteriile pentru aplicarea unor restricţii precum:

  • cel mult 30 la sută din locurile sălilor de sport, de spectacole, de curs (conferinţe, workshop-uri etc.), de jocuri de noroc ocupate de spectatori, cu condiţia vaccinării sau a trecerii prin boală în ultimele 6 luni.
  • tot 30 la sută din capacitatea maximă a spaţiului, dar nu mai mult de 500 de persoane la spectacole şi evenimente organizate în aer liber. Aceeaşi condiţie şi pentru târguri, bâlciuri şi talciocuri.

Atestarea vaccinării, testării sau vindecării de infecţia cu virusul SARS-CoV-2 „se realizează prin intermediul certificatelor digitale ale Uniunii Europene privind COVID”, precizează fiecare din cele trei hotărâri ale CJSU emise de la începutul anului. Măsurile se aplică pentru o perioadă de 14 zile, respectiv până pe 24 Ianuarie, „urmând a fi reevaluate la finalul acesteia”. În dreptul municipiului Iaşi este menţionată o incidenţă de 1,40 de cazuri/ 1000 loc., mai mare decât cea raportată ieri pe judeţ, 0,91 la mie.

Până ieri, nicăieri în judeţ nu fusese atins pragul de 3 cazuri la mie, nivel de la care cursurile şcolare trec în regim online dacă mai puţin de 60 la sută din personal este vaccinat. 

 

 

Comentarii