Superstiţiile din moşi strămoşi de la Anul Nou până în Bobotează

Care sunt semnificaţiile umblatului preotului cu crucea şi a tinerilor cu Chiraleisa

vineri, 04 ianuarie 2019, 02:50
1 MIN
 Care sunt semnificaţiile umblatului preotului cu crucea şi a tinerilor cu Chiraleisa

Anul calendaristic a început aglo­merat pentru creştinii ortodocşi, care l-au sărbătorit încă din prima zi pe Sfântul Vasile. Chiar dacă următoarea sărbătoare majoră este cea a Bobotezei şi sărbătoarea Sfântului Ioan, de pe 6-7 ianuarie, de acum şi până atunci tradiţia populară arată existenţa mai multor superstiţii. Astfel, de pe 2 şi până pe 5, tradiţia populară spune că „se umblă cu crucea“, tradiţie păstrată de altfel şi astăzi în toate oraşele, doar că în altă formă. 

Preotul vine însoţit de cantor şi în oraşe, şi în mediul rural, şi sfinţeşte gospodăriile pentru a merge bine în noul an, colocvial cunoscându-se că „preotul umblă cu Iordanul“. Un alt obicei mai spune că după ce trece preotul pe la o casă, vin în urma sa copiii care vor înconjura casa ţinând în mână o lumânare aprinsă pentru ca familia să nu aibă probleme sau necazuri în anul nou. Acea lumânare nu este lăsată să se consume, ci se păstrează în casă şi se aprinde din nou „în caz de pericol“.

Pe 5 ianuarie, în Ajunul Bobotezei, aceleaşi tradiţii spun că se deschid cerurile, iar tinerii merg cu Chiraleisa şi cântă oamenilor, având la ei vâsc, brad şi busuioc. Se mai spune în popor şi faptul că în pregătirea aşteptării preotului oamenii aruncă boabe de porumb pe care acessta să calce ca găinele să facă ouă din belşug, iar în urma lui se curăţă bine, ca să nu fie purici vara. 

Comentarii