Carolina de Sud vrea folosirea plutonului de execuţie pentru condamnările la moarte

joi, 06 mai 2021, 17:19
2 MIN
 Carolina de Sud vrea folosirea plutonului de execuţie pentru condamnările la moarte

Camera Reprezentanţilor din Carolina de Sud a adoptat miercuri un proiect de lege care permite punerea în aplicare pedepselor cu moartea prin plutonul de execuţie, relatează CNN.

Potenţiala modificare a legislaţiei din Carolina de Sud vine în contextul în care executarea pedepselor cu moartea s-a lovit de bariere în numeroase state americane din cauza problemelor cu administrarea injecţiei letale, metoda preferată de execuţie în această ţară.

Executarea pedepselor cu moartea a fost în practică suspendată şi în Carolina de Sud care nu a mai pus în aplicare o astfel de sentinţă din 2011 din cauza problemelor cu găsirea medicamentelor potrivite.

Statul din sudul SUA oferă condamnaţilor două metode de execuţie, scaunul electric şi injecţia letală, iar dacă acesta o alege pe a doua pedeapsa nu poate fi executată.

Noua lege urmăreşte să facă din execuţia prin electrocutare metoda standard şi în cazul în care injecţia letală nu poate fi administrată, condamnaţii să aibă posibilitatea să aleagă plutonul de execuţie.

Henry McMaster, guvernatorul Carolinei de Sud, a afirmat miercuri că intenţionează să promulge proiectul de lege dacă acesta trece de legislativul din acest stat. Legiuitorii din Camera Reprezentanţilor au adoptat legea cu 66 de voturi pentru şi 43 împotrivă. Senatul a adoptat o versiune similară în luna martie şi trebuie să voteze acum asupra formei finale înainte de a o trimite spre promulgare guvernatorului.

„Suntem cu un pas mai aproape de a oferi familiilor victimelor dreptatea şi liniştea pe care legea le-o datorează. Voi semna această legislaţie de îndată ce este la mine pe birou”, a anunţat McMaster.

Dacă legea va fi promulgată Carolina de Sud va deveni al patrulea stat american care permite punerea în aplicare a pedepsei capitale prin plutonul de execuţie după Mississippi, Oklahoma şi Utah.

Comentarii