Carte datând din 1787 şi furată de la Biblioteca Academiei Române, găsită la o casă de licitaţii

marți, 18 august 2020, 19:55
2 MIN
 Carte datând din 1787 şi furată de la Biblioteca Academiei Române, găsită la o casă de licitaţii

Poliţiştii Serviciul de Investigaţii Criminale Cluj au reuşit, în cooperare cu cei din Ungaria, să găsească şi să recupereze o carte datând din anul 1787, sustrasă de la Biblioteca Academiei Române – Filiala Cluj. Cartea a fost găsită la o casă de licitaţii din Budapesta.

Potrivit Poliţiei Judeţene Cluj, în 1 octombrie 2019, poliţiştii de investigaţii criminale s-au sesizat din oficiu cu privire la furtul unei cărţi care datează din anul 1787, intitulată „Hunnias, vagy Magyar Hunyadi, az az Amaî hires Magyar Vezel Hunzadi Janos, eletenek egygy resze, mellyet aî Virgiliusî Eneisseî formajaba ontve, negy soru Magyar Strofakkal” a autorului Horvath Adam.

”Poliţiştii clujeni au identificat bunul cultural pe un site de licitaţii on-line maghiar, iar în urma probatoriului administrat a fost emis un ordin european de anchetă, de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca. Astfel, prin intermediul cooperării internaţionale, organele judiciare din cadrul Poliţiei Budapesta au reuşit indisponibilizarea cărţii, care se afla la o casă de licitaţii din Budapesta. În cursul lunii iunie a.c., Inspectoratul de Poliţie al Budapestei a ridicat sechestrul asupra bunului cultural, astfel că, în luna august, Biblioteca Academiei Române a emis o împuternicire a poliţiştilor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj, în vederea ridicării cărţii de la autorităţile judiciare maghiare”, arată sursa citată.

În perioada 10-12 august, poliţişti clujeni au plecat la Budapesta, pentru audieri şi pentru a ridica acea carte. Delegaţia a fost primită la Ambasada României din Budapesta, în prezenţa ambasadorului României din Budapesta, a şefei Institutului Cultural Român şi a ataşatului de afaceri interne.

În 17 august, cartea a fost predată reprezentanţilor Bibliotecii Academiei Române. În acest caz, se desfăşoară în continuare o anchetă, pentru a fi identificaţi autorii faptei.

 

Comentarii