Cassian Maria Spiridon, premiat în China la un festival de poezie

vineri, 07 septembrie 2018, 20:59
2 MIN
 Cassian Maria Spiridon, premiat în China la un festival de poezie

Cassian Maria Spiridon, preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Iaşi, poet şi eseist ieşean, a fost recompensat cu Marele Premiu al Festivalului de Poezie de la Tianshui (provincia Gansu), evenimentul fiind dedicat celor mai importanţi poeţi antici chinezi, Li Bai şi Du Fu. Festivalul se află la cea de-a treia ediţie, în acest an, organizatorii luând decizia să acorde un Mare Premiu pentru activitatea literară unui poet străin.

La festivitatea de decernare a premiilor au fost prezente oficialităţile din Tianshui, alături de un public format din peste 3.000 de persoane. „Acest premiu bineînţeles că mă onorează, Li Bai şi Du Fu fiind pentru chinezi ceea ce este Eminescu pentru literatura română. Mă onorează pe mine şi onorează literatura română. Este o recunoaştere a poeziei pe care o scriu eu de către juriul acestui mare festival. Sunt copleşit, nu am nicio vină că am luat acest premiu decât că am scris poezii. Iar acest eveniment este unul de o mare amploare, asemănător cu evenimentul de decernare a premiilor Oscar. Un eveniment foarte bine organizat şi foarte serios, iar aceasta a fost prima ediţie în care s-a dat un premiu internaţional, până acum premiile fiind acordate în interiorul Chinei“, a menţionat preşedintele filialei Iaşi a Uniunii Scriitorilor din România.

Poetul ieşean este cunoscut în China, creaţia sa literară fiind tradusă în limba chineză şi având în ultimii ani o serie de întâlniri cu poeţi chinezi în cadrul Festivalului de poezie „La Iaşi“. Cassian Maria Spiridon este preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România (USR) – Filiala Iaşi, fiind reales anul acesta. A primit două premii USR pentru eseu, dar şi deţinător al Premiului „Mihai Eminescu“ decernat de Academia Română. Cassian Maria Spiridon a debutat în revistele Amfiteatru şi România literară încă din 1970, în prezent având zeci de volume de poezie şi esuri. 

 

 

Comentarii