Cât câştigă un poliţist local din Iaşi? Am verificat afirmaţiile ministrului de Interne

marți, 05 mai 2020, 01:50
3 MIN
 Cât câştigă un poliţist local din Iaşi? Am verificat afirmaţiile ministrului de Interne

Ministrul Marcel Vela susţinea că un poliţist local care păzeşte un parc în Timişoara poate câştiga 8.000-9.000 lei, de două ori mai mult decât un poliţist MAI.

Valoarea maximă a salariului de bază al unui poliţist local ieşean trece de 7.000 de lei, brut. La această sumă este adăugată şi norma de hrană, precum şi unele majorări pentru personalul cu activităţi de control financiar-preventiv. Zilele trecute, ministrul de Interne Marcel Vela a stârnit o polemică în spaţiul public pe tema diferenţelor salariale între poliţiştii din cadrul Ministerului de Interne şi poliţiştii locali care sunt subordonaţi autorităţilor locale. Vela a spus că aceştia din urmă ridică până la 9.000 lei pentru a păzi parcuri. „De exemplu, un poliţist local care protejează ordinea publică într-un parc din Timişoara are 8.000- 9.000 lei, iar un poliţist din MAI care îşi riscă viaţa să prindă un criminal are la jumătate din salariul poliţistului local“, a declarat ministrul de Interne la Digi24. În ultimii ani, din Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Iaşi au fost numeroase cazuri de poliţişti care s-au pensionat şi, ulterior, s-au angajat la Poliţia Locală atraşi de cuantumul salariilor. Însăşi instituţia este condusă de doi foşti şefi de la IPJ: Liviu Zanfirescu (director general) şi Georgel Grumeza (director adjunct).

Media salariului de bază: 4.100 lei/lună

„Ziarul de Iaşi“ a verificat salariile de bază ale poliţiştilor locali de la Iaşi, iar media este undeva la 4.100 lei/lună, sumă la care se adaugă bonusurile enumerate mai sus. În cadrul Poliţiei Locale, cele mai mari salarii de bază, cu excepţia directorilor care au un venit de peste 15.000 lei/lună, sunt în cazul şefilor de servicii (până la 11.000 lei) şi a şefilor de birou (până la 10.500 lei). Pe listă urmează consilierii juridici şi consilierii în achiziţii publice (până la 8.500 lei), iar poliţiştii locali cu cele mai mari venituri au salarii de bază de 7.000 lei. În schimb, cele mai mici salarii încasate de poliţiştii ajung la circa 2.400 lei/lună, în cazul agenţilor care au studii medii. Un poliţişt local debutant, cu studii superioare, intră în activitate cu un salariu de bază de circa 3.000 lei. Baza legală pentru stabilirea salariilor constă în Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice şi hotărârea Consiliului Local (actualizată anual).

Alte drepturi în cazul poliţiştilor vizează o creştere cu 10% a salariului de bază în cazul personalului ce desfăşoară activitate de control financiar-preventiv şi norma de hrană valabilă în cazul tuturor angajaţilor. Norma de hrană se acordă distinct şi este stabilită prin ordin al Ministerului Dezvoltării şi Administraţiei Publice: 32 lei/zi calendaristică (poliţişti locali), 25 lei/zi calendaristică (personalul cu funcţii publice generale şi personal contractuale) şi 5 lei/zi calendaristică (personal care lucrează în ture sau schimburi). Cele mai mici salarii de bază din cadrul Poliţiei Locale sunt în cazul unui poliţist local debutant cu studii medii şi a unui îngrijitor (ambii având 2.371 lei/lună).Valorile salariilor enumerate mai sus sunt valabile de la începutul lunii aprilie 2020.

 

 

Comentarii