De Business

Punem punctul pe știi

Cât costă să ai o casă fără facturi și toate utilitățile. O experiență personală

sâmbătă, 23 decembrie 2023, 13:14
1 MIN
 Cât costă să ai o casă fără facturi și toate utilitățile. O experiență personală

Cât costă o casă fără facturi. O locuință autonomă este un proiect deja cât se poate de realizabil, iar costurile nu sunt doar pentru cei cu un potențial economic foarte mare.

Când vorbim despre case autonome nu ne referim doar la curent electric și căldură. O casă fără facturi poate să fie dotată cu toate utilitățile, dar deținute de proprietar.

Asta înseamnă fără apă și fără canalizare de la rețeaua centralizată. În schimb, cu puț forat, fosă septică sau ministație de epurare. Fără racord la gaze naturale (toată aparatura din casă fiind electrică), în schimb cu panouri fotovoltaice on sau off grid (conectate la rețeaua publică de electricitate sau cu propriile baterii de stocare) și cu panouri solare pentru apă caldă.

Singura rețea publică la care este, de regulă, nevoie de conectare este cea de energie electrică, pentru sistemul on grid, adică pentru a deveni prosumator – livrezi energia electrică produsă de sistemul propriu de panouri fotovoltaice în rețeaua publică și consumi cât și când ai nevoie (producția de energie cu panouri fotovoltaice este mai mare vara, în timp de consumul într-o locuință este mai mare iarna).

Mai mult, pe presshub

Comentarii