Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Câteva cuvinte despre criza climatică

GALERIE
sorin cucerai
  • sorin cucerai
- +

România e o ţară conservatoare (nu e singura) şi mai degrabă înapoiată (din nou, nu e singura), aşa încât temele de mediu sunt tratate la noi fie cu scepticism, fie, în cel mai bun caz, cu moderaţie.

Atunci când nu sunt tratate în registru ideologic-conspiraţionist, aşa cum face dreapta noastră economică, de exemplu, care interpretează încălzirea globală ca un complot socialist la adresa capitalismului, sunt tratate cu o indiferenţă politicoasă.

Aproape nimic din spaima adolescenţilor şi a copiilor din occident pe tema crizei climatice nu ajunge aici. Dar spaima lor e întrutotul justificată.

Anul ăsta, fiica mea va împlini 14 ani. În 2060, când eu voi fi cel mai probabil mort de multişor, ea va avea 54 de ani. Cum va arăta lumea atunci?

Din punct de vedere material, probabil că mult mai bine decât acum. Majoritatea populaţiei lumii va face parte din clasa de mijloc şi va trăi în medii urbane. Proporţia prosperităţii şi a urbanizării va fi fără precedent în istoria sapienşilor - deja de pe acum este, dar, comparată cu lumea din 2060, lumea de acum va părea săracă şi rurală.

Dar asta doar dacă infrastructura administrativă care permite oamenilor să coexiste în societăţi diverse va putea să rămână cel puţin la fel de funcţională ca cea de azi.

Spun asta pentru că, din punct de vedere climatic, lumea din 2060 va arăta mult mai rău decât cea de azi - ceea ce sigur îşi va pune amprenta inclusiv asupra nivelului de prosperitate.

În 2060, vom avea regiuni întregi ale globului confruntate cu criza apei potabile. Asta vedem deja de acum, în Africa de Sud sau în Pakistan, de exemplu, dar în 2060 criza va fi mult extinsă.

Nivelul de migraţie din 2060 va avea proporţii nemaivăzute de câteva mii de ani. Iar dacă nivelul scăzut spre moderat de migraţie pe care l-am observat din 2013 încoace a produs o contrareacţie atât de violentă, aducând la putere mişcări de extremă dreaptă sau de dreaptă populistă, de la Trump la Salvini şi de la Bolsonaro la Duterte, sau generând noi forme de socialism populist, e de aşteptat ca nivelul de migraţie din 2060 să ducă la colapsul unor state azi încă solide.

Pentru că migraţia din 2060 va fi una de supravieţuire. Oamenii vor fugi pur şi simplu din faţa morţii, cu sălbăticia celui care încearcă să-şi salveze viaţa. Vorbim deci de mişcări de populaţie nu doar mult mai masive, ci şi mult mai violente decât cele de azi, cărora nu le vor putea face faţă nici măcar administraţiile cele mai ferme şi mai autoritare.

La noi, jumătatea sudică a României va fi deja, cel mai probabil, complet deşertificată în 2060, şi nici Moldova nu va arăta mult mai bine. Nu se va mai putea trăi cât de cât decent din punct de vedere climatic decât în Ardeal. În 2060, România aşa cum o ştim va înceta practic să mai existe, iar cei morţi şi îngropaţi între timp în sud (şi parţial în est) vor fi acoperiţi de un strat gros de nisip, complet uitaţi, ca şi când n-ar fi existat niciodată, aşa cum sunt acum populaţiile de sapienşi care au trăit şi au murit în Sahara înainte de deşertificarea zonei.

Şi chiar şi în spaţiile de pe glob în care se va mai putea trăi decent din punct de vedere climatic, în acele spaţii spre care vor migra simultan miliarde de oameni, fenomenele meteo extreme vor deveni normă.

Societăţile care locuiesc şi astăzi pe acele teritorii nu se vor putea considera aşadar cu mult mai norocoase decât celelalte. Şi ele vor fi aduse în pragul dezintegrării de migraţia masivă şi de fenomenele meteo extreme.

Dacă nu ne trezim urgent, aşa va arăta lumea în 2060 - la fel cum a arătat lumea mediteraneană acum 3500 de ani, când n-a putut face faţă unor cataclisme naturale care au lovit-o şi care au dus la dispariţia vechilor civilizaţii, cea mai cunoscută fiind cea miceniană. Doar că de data asta criza nu va mai fi locală, ci globală.

De-asta vorbim de criză climatică. De-asta copiii şi adolescenţii din occident fac astăzi greve - fiindcă ei vor fi maturii lumii din 2060, ei vor trage ponoasele.

Schimbarea climatică e neutră ideologic, la fel ca moartea. Ei nu îi pasă dacă eşti de dreapta sau de stânga, vicios sau plin de virtuţi, inteligent sau imbecil, conspiraţionist sau cu mintea întreagă - te va lovi la fel de tare.

Şi dacă nu înţelegem asta şi nu începem să acţionăm imediat, pentru copiii şi nepoţii noştri nu vom fi decât nişte monştri, indiferent cât de admirativ ne-am privi pe noi înşine în oglindă şi cât de buni părinţi sau bunici ne-am crede.

Din punctul lor de vedere noi nu vom fi decât nişte brute hidoase care le-au livrat, dincolo de pretinsele bune intenţii, o lume de coşmar.

Sorin Cucerai este traducător şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri