Câţi pasageri au călătorit anul trecut de la Iaşi pe rute externe non-Schengen? Marea Britanie, în top

Marea Britanie este cea mai aglomerată destinaţie de acest fel de la Iaşi, însă mult în urma Italiei.

sâmbătă, 10 februarie 2024, 02:50
1 MIN
 Câţi pasageri au călătorit anul trecut de la Iaşi pe rute externe non-Schengen? Marea Britanie, în top

„Aeroporturile sunt pregătite pentru aderarea României la Schengen”, a afirmat preşedintele Asociaţiei Aeroporturilor din România, la o întâlnire cu directorii aerogărilor din ţară. David Ciceo, care este şi directorul general al Aeroportului „Avram Iancu” din Cluj-Napoca, a mai spus că, din cei 24,6 milioane de pasageri înregistraţi anul trecut, 92 la sută au călătorit pe rute externe şi că se aşteaptă ca, începând cu 31 martie, traficul la nivel naţional să fie aproximativ 30 la sută non-Schengen şi 70 la sută pe relaţia cu destinaţii din Spaţiul Schengen.

La Iaşi, pe tot parcursul anului trecut, zborurile externe au totalizat peste 2,16 milioane de pasageri. Dintre aceştia, mai mult de un sfert – 29,4 la sută, adică 637,7 mii – au călătorit spre şi dinspre Italia, 17,8 la sută, respectiv 385 de mii au călătorit în Marea Britanie, 203,7 mii (9,4 la sută) au plecat sau sosit din Germania, iar zborurile pentru Franţa au cumulat 190 de mii de pasageri, adică 8,7 la sută. Top 5 destinaţii de pe Aeroportul Iaşi se încheie cu zborurile interne (Iaşi-Bucureşti), cu 155,5 mii de pasageri.

În total, fluxul de călători pe Aeroportul Iaşi pe destinaţii din ţări non-Schengen – Cipru, Egipt, Irlanda, Israel, Marea Britanie, Tunisia şi Turcia – a depăşit 660 de mii de pasageri, respectiv 28,2 la sută din traficul total de anul trecut (2,34 milioane).

Amintim că noul terminal de pasageri de la aerogara ieşeană va deveni operaţional pe 31 martie, prima zi în care fluxurile de pasageri vor fi organizate pe relaţiile Schengen plus Bucureşti, respectiv non-Schengen, atât la plecări, cât şi la sosiri.

Comentarii