De Sănătate

Punem punctul pe știi

Cauzele posibile și semnele cancerului de sân

marți, 06 aprilie 2021, 11:58
1 MIN
 Cauzele posibile și semnele cancerului de sân

Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat în rândul femeilor din lumea întreagă. Dar da, şi bărbaţii pot face un cancer de sân şi e mult mai grav ca în rândul femeilor.

Simptomele cancerului mamar sunt diferite şi depind de caz la caz. De aceea, "e bine ca fiecare femeie să-şi facă o autopalpare a sânului cu care poate depista existenţa unor anomalii la nivelul ţesutului mamar, de la mici noduli la nişte modificări ale tegumentului, existenţa unor scurgeri care ar trebui să le facă să se gândească la un consult, pentru explorarea ţesutului mamar", a spus medicul Ştefan Tucă.

Specialistul spune că sunt paciente care au antecedente în familie – mamă, soră, fiică ce au avut astfel de formaţiuni tumorale la nivelul sânului – şi care ar trebui să meargă la 30-40 ani să facă o ecografie mamară, o mamografie.

Sunt multe cauze ale cancerului de sân. "Între ele, aş putea menţiona prima menstruaţie debutată precoce, lipsa alăptării, lipsa unei sarcini, contraceptivele administrate pe o perioadă îndelungată, 8-10 ani fără întrerupere, dar şi fumatul, obezitatea, determinismul genetic, consumul de alcool, ereditatea", explică dr. Tucă.

Aflați amănunte de pe antena3.ro.

Comentarii