Caz grav la Iaşi: de la o escară netratată s-a ajuns la insuficienţă renală

vineri, 23 noiembrie 2018, 02:49
2 MIN
 Caz grav la Iaşi: de la o escară netratată s-a ajuns la insuficienţă renală

O femeie în vârstă de 76 de ani a ajuns în stare foarte gravă la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon“ după ce a dezvoltat o serie de complicaţii în urma unei escare.

Femeia este imobilizată la pat de mai mult timp, ca urmare a unui accident vascular cerebral, din această cauză dezvoltând o escară, una dintre cele mai întâlnite complicaţii pe care le dezvoltă persoanele care nu se mai pot mişca, fiind vorba despre răni la nivelul pielii.

Deşi aceasta se afla în grija familiei, femeia a stat câ­teva săptămâni fără să primească vreun tratament contra escarei, ceea ce a dus la alte com­plicaţii mult mai severe. Nu s-a mai putut hrăni şi nici hidrata, astfel medicii au constatat că prezintă şi o deshidratare importantă, starea sa fiind în momentul de faţă una foarte gravă.

Pentru moment, este internată în Clinica de Nefrologie a spitalului.

„Sperăm că vom putea îmbunătăţi starea sa de sănătate, prognosticul fiind rezervat. O infecţie la o astfel de pacientă cu multiple complicaţii, comordibităţi, este un factor de gravitate. Starea sa de sănătate a fost complicată foarte mult de faptul că escara a fost neglijată câteva săptămâni, s-a extins, apoi s-a infectat, iar la noi a ajuns pentru insuficienţă renală acută în urma deshidrată­rii“, a explicat dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al unităţii medicale.

Medicii susţin că în cazul persoanelor imobilizate la pat, mai ales în contextul temperaturilor scăzute, acestea trebuie supravegheate mult mai atent şi trebuie menţinută în permanenţă legătura cu medicul de familie sau cel curant.

„Este un semnal de alarmă legat de faptul că avem nevoie de mai multe tipuri de servicii medicale şi de îngrijiri la domiciliu. În cazul persoanelor imobilizate la pat este nevoie de evaluare de către un personal medical specializat în îngrijirea pacienţilor cu astfel de probleme, chiar şi o discuţie cu medicul de familie poate ajuta în cazul acestor complicaţii din cauza cărora pacientul se poate chiar şi pierde“, a completat medicul ieşean.

Escarele sunt răni care apar din cauza menţinerii bolnavului în aceeaşi poziţie pentru mai multe ore. Primul semn de apariţie al escarelor este apariţia zonelor albe care se înroşesc, apoi devin de culoare violet, iar dacă nu se intervine cât mai repede, zona se necrozează, apărând în acelaşi timp şi simptome de infecţie a rănii.

Comentarii