De Sănătate

Punem punctul pe știi

Ce exerciții fizice pot face pacienții cu stomă? (P)

luni, 08 mai 2023, 16:51
5 MIN
 Ce exerciții fizice pot face pacienții cu stomă? (P)

Orice intervenție chirurgicală impune un timp de recuperare, iar în cazul unei operații care se va solda cu o stomă practicarea exercițiilor fizice poate necesita o atenție specială. Venim în ajutorul tău cu câteva sfaturi și exerciții pe care le poți practica chiar după operație.

Ascultă sfatul medicului!

După operație, abdomenul tău va fi mai vulnerabil la hernii, în special în jurul stomei, așa că va fi absolut necesară purtarea de centura colostomie în timpul exercițiilor. Pentru a fi sigur când poți începe să faci exerciții fizice sau ce exerciții îți sunt permise în etapa în care te afli, este recomandat să discuți cu medicul specialist. Acesta îți cunoaște istoricul medical și te poate îndruma cu sfaturi utile.

Este posibil să dureze săptămâni sau poate chiar luni, în cazul unor persoane, până când sportul să fie sigur de practicat.

Exerciții fizice de început

Odată ce medicul ți-a dat acordul să începi să te antrenezi, cel mai bine este să iei lucrurile încet. O bună idee pentru început este să cauți exerciții postnatale, pentru femeile care se recuperează după operația de cezariană.

Câteva dintre exercițiile cu care poți să începi ar fi:

1.      Exercițiile de respirat

Sunt exerciții ușoare pe care le poți face chiar din ziua operației, stând cât mai confortabil posibil – întins, în șezut sau în picioare. Le poți practica astfel: pune mâna pe burtă și inspiră încet, numărând până la patru, ține-ți respirația timp de trei secunde, apoi expiră încet, numărând până la patru. Poți repeta acest exercițiu de câteva ori (până la 20 de ori), de 2 -3 ori pe zi. În timp, când devii mai puternic, poți crește numărul până la care inspiri și expiri.

2.      Mersul pe jos

Mersul pe jos este foarte important după o intervenție chirurgicală. Medicul sau asistenta medicală vă pot ruga să vă plimbați prin salon la câteva ore după operație. Este posibil să nu vă descurcați singur și să aveți nevoie de un însoțitor și cârje. De asemenea, se poate să fie destul de neplăcut și obositor, dar trebuie să încercați.

La început, 5 minute de mers pe jos sunt suficiente, urmând ca timpul să crească pe măsură ce vă simțiți mai bine.

3.      Încordarea burții

Acest exercițiu îți poate fi permis la 1-2 săptămâni de la operație. Îl vei practica astfel. Întinde-te pe spate cu genunchii îndoiți și picioarele așezate pe pământ, apoi respiră încet și lung, numărând până la opt. În timp ce faci acest lucru, strânge ușor mușchii abdominali timp de 3-5 secunde, apoi expiră încet, numărând până la opt. Poți repeta acest exercițiu de 10-15 ori pe zi.

4.      Răsucirea genunchilor

Precum exercițiul anterior, și acesta trebuie practicat la câteva săptămâni de la operație. Practică-l după cum urmează. Întinde-te pe spate cu genunchii îndoiți și picioarele așezate pe podea, apoi răsucește încet genunchii pe o parte și ține-i timp de 3-5 secunde sau atâta timp cât nu este dureros. Fă același lucru și pentru cealaltă parte. Repetă de 3-5 ori pe fiecare parte, zilnic.

5.      Înclinarea pelvisului

Practică acest exercițiu la câteva săptămâni de la operație, după cum urmează. Întinde-te pe spate cu genunchii îndoiți și tălpile pe pământ. Cu mâinile pe sol, ridică pelvisul, menține câteva secunde și apoi coboară-l ușor pe podea; focusează-te ca mișcarea de coborâre să fie mai lentă decât cea de ridicare.  Ar trebui să simți că mușchii abdominali se strâng în timp ce faci acest lucru. Repetă de câteva ori (până la 20 de ori) pe zi.

6.      Ridicarea piciorului din poziția șezut

Îl poți practica dacă te simți bine la 1-2 săptămâni de la operație. Procedează astfel. Așează-te pe un scaun cu picioarele pe pământ. Inspiră încet și strânge mușchii abdominali, iar în același timp, ridică unul dintre picioare la aproximativ 10 cm de sol și ține-l timp de 3-5 secunde. Expiră în timp ce pui piciorul în jos. Repetă și cu celălalt picior. Poți face acest exercițiu de 3-5 ori pe fiecare picior, de la 6 până la 10 ori pe zi.

Alte exerciții pe care le poți face, dar la cel puțin 3 săptămâni de la operație sunt: podul, ridicarea piciorului stând pe spate, ridicat/așezat pe scaun, ridicarea mâinii și piciorului stând pe spate etc.

Exerciții fizice de evitat

Este posibil ca realizarea de abdomene să fie dificilă din cauza pungii de stomă, așa că sunt recomandate exercițiile mai blânde pentru abdomen, iar dacă îți dorești siguranță suplimentară poți purta un brâu pentru colostomie.  Acesta îți va susține abdomenul și va preveni apariția unei hernii.

Ține cont întotdeauna de recomandările medicului tău înainte de a începe activitatea fizică. Asigură-te că ai voie să practici exerciții și că o faci la momentul potrivit după operație. De asemenea, evită să pui presiune mare pe abdomen.

Comentarii