Amenzi de peste 5 milioane de lei

Ce motive mai invocă ieşenii pentru a ieşi din case. Polițiștii, greu de înduplecat

miercuri, 01 aprilie 2020, 01:57
2 MIN
 Ce motive mai invocă ieşenii pentru a ieşi din case. Polițiștii, greu de înduplecat

Ieşenii, inclusiv cei veniţi recent din afara graniţelor, caută diverse motive pentru a ieşi din case. Doi ieşeni sosiţi din străinătate nu au dorit să stea în carantină, iar a doua zi au mers la cumpărături, motivând că au copii de crescut. Alţii merg fără documente motivând că trebuie să îşi ducă soţia sau soţul la serviciu. Pietonii motivează de regulă că merg după ţigări. Poliţiştii spun că nu se lasă păcăliţi: de la emiterea ordonanţelor militare au dat aproape 2.200 de sancţiuni în valoare de 5,2 milioane de lei.

În primul rând, poliţiştii de la Rutieră au pus la punct un anumit protocol pentru a se feri de noul coronavirus. Ei cer de la distanţă, şoferilor opriţi, să nu deschidă geamul, ci să le arate din interior documentele.

„Îi transmit să îmi arate din interior cartea de identitate, cu geamul închis, iar dacă îl sancţionez, îi luăm datele de afară. Şoferul ţine cu mâna cartea de identitate lipită de geam, iar noi notăm datele pentru procesul verbal. De asemenea, îl punem să semneze cu pixul lui. Măsura este bună atât pentru el cât şi pentru noi, poliţiştii“, ne-a spus un poliţist de la Rutieră.

Un alt agent de poliţie ne-a spus că s-a mărit numărul celor care vor să iasă din case cu orice chip, chiar dacă au venit recent din străinătate. Doi soţi şi-au motivat ieşirea din izolare prin faptul că trebuie să cumpere mâncare copiilor.

„Pe şoseaua Iaşi – Voineşti, un cuplu din satul Slobozia şi un vecin se aflau într-o autoutilitară. Cei doi soţi nu aveau niciun document la ei. Ei au intrat în ţară pe 25, prin Nădlac, iar a doua zi au ajuns la Slobozia. În aceeaşi zi au plecat spre Iaşi. Cei doi au fost amendaţi cu câte 5.000 de lei şi au fost plasaţi în carantină obligatorie pe cheltuiala lor, iar a treia persoană a fost amendată cu suma de 1.000 de lei“, ne-a spus omul legii.

Tot ca să iasă din casă, în ciuda riscurilor infectării, unii ieşeni îşi duc soţiile la serviciu, chiar dacă situaţia nu este inclusă în excepţiile permise de autorităţi.

„Sunt în creştere acest tip de cazuri, însă sunt şi unele întemeiate. Am avut un caz în care soţia se afla la volan, îşi transporta soţul la Leţcani, la serviciu. El avea permisul suspendat. Nu i-am amendat. De asemenea, unii dintre cei opriţi care nu aveau declaraţii pe propria răspundere au motivat că merg la bancă pentru a-şi schimba cardurile expirate. Nici acest motiv nu se află pe lista cu excepţii de la izolare“, a spus poliţistul.

Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Iaşi au precizat că au dat numeroase amenzi de la instituirea legilor militare.

„În urma activităţilor desfăşurate împreună cu celelalte forţe implicate, de la intrarea in vigoare a Ordonanţelor Militare pentru nerespectarea prevederilor acestora, poliţiştii ieşeni au aplicat 2.186 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 5.258.051 de lei“, ne-a precizat Ioana Bîlea, din cadrul Poliţiei Iaşi.

Comentarii