Ce reguli trebuie să respecte persoanele asimptomatice în cazul izolării la domiciliu

miercuri, 01 iulie 2020, 01:49
2 MIN
 Ce reguli trebuie să respecte persoanele asimptomatice în cazul izolării la domiciliu

Doar 11 ieşeni au fost confirmaţi în ultimele 24 de ore cu infecţia cu SARS COV2. Cel mai probabil astăzi, judeţul Iaşi va atinge de la începutul pandemiei şi până acum pragul de 1.000 de persoane infectate cu noul coronavirus, până ieri fiind confirmaţi pozitiv 991 de ieşeni.

Până ieri, 30 iunie, la nivel naţional, au fost confirmate 26.970 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. Dintre acestea, 20.141 au fost externate, dintre care 19.050 pacienţi vindecaţi şi 1.091 pacienţi asimptomatici, externaţi la 10 zile după depistare.

La Iaşi, aproximativ 50 de pacienţi asimptomatici au fost externaţi, o parte urmând să se autoizoleze la domiciliu până însumează 14 zile. În condiţiile externării pacienţilor asimptomatici şi cu forme uşoare ale COVID 19, Direcţia de Sănătate Publică a emis o serie de recomandări.

Cititi si: Cum arată “moartea albă” din plămânii pacientului COVID 19! Două exemple de la Iasi

Astfel, pe perioda izolării la domiciliu, persoana asimptomatică nu va părăsi locuinţa şi nici nu va primi vizitatori. De asemenea, se recomandă ca persoana infectată să stea izolată şi faţă de ceilalţi membri ai familiei. DSP Iaşi recomandă chiar ca ceilalţi membri ai familiei să locuiască pe perioada izolării persoanei infectate într-o altă casă/apartament.

Dacă acest lucru însă nu este posibil, persoana infectată trebuie să stea într-o altă încăpere faţă de restul membrilor familiei şi să utilizeze o baie separată.

În cazul în care baia nu este utilizată exclusiv de către persoana infectată, suprafeţele trebuie curăţate, dezinfectate riguros cu substanţe pe bază de clor, după fiecare utilizare. DSP mai recomandă ca persoanele în vârstă şi cu boli asociate, cum ar fi cele cardiac, renale sau diabet, să nu locuiască în aceeaşi loc cu persoana asimptomatică.

În cazul în care persoana asimptomatică se va afla în aceeaşi cameră cu ceilalţi membri ai familiei, aceasta va trebui să poarte mască. Pe lângă regulile de distanţare socială în interiorul locuinţei, cât şi regulile de igienă de acum cunoscute, DSP recomandă şi alte măsuri.

Membrii familiei persoanei asimptomatice nu vor utiliza aceleaşi obiecte de uz casnic, cum ar fi vesela, pahare, tacâmuri, prosoape, lenjerii de pat. Resturile alimentare în urma mesei persoanei asimptomatice vor fi aruncate la gunoi.

Toate suprafeţele cu potenţial ridicat de atingere din casă vor trebui curăţate zilnic. Monitorizarea stării de sănătate a persoanei infectate pe perioada izolării la domiciliu se face de către medicul de familie zilnic, prin sistemul de telemedicină.

Comentarii