Cea mai eficientă cale rutieră rapidă a moldovenilor către vest. A8 vs. A13

joi, 21 mai 2020, 11:26
2 MIN
 Cea mai eficientă cale rutieră rapidă a moldovenilor către vest. A8 vs. A13

George Ţurcănaşu, care este lector doctor la Departamentul Geografie din cadrul Facultăţii de Geografie şi Geologie de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, a scris despre importanța unei autostrăzi care să lege Moldova de Vest. Profesorul a făcut și o comparație între proiectele propuse – A8 și A13.

Redăm câteva idei din primul său text ce este parte a unei serii.

"Despre beneficiile pe care le va aduce economiei regionale a Moldovei o autostradă transcarpatică s-a vorbit mult în ultimii ani şi se va mai vorbi, atât timp cât proiectele nu vor deveni realitate. Fără îndoială, cel mai important avantaj pe care-l aduce o autostradă este creşterea accesibilităţii, în primul rând în termeni de distanţă timp (timpul necesar deplasării dintr-un loc în altul). Această diminuare a distanţei timp potenţează avantajele economice comparative şi competitive ale unui loc, chiar dacă acesta e situat în continuare la o distanţă mai mare faţă de zona centrală a unui metateritoiriu (precum UE) decât alte locuri din aceeaşi ţară. (…)

Pentru ca interacţiunea dintre structurile teritoriale ale Moldovei şi cele din arealele centrale şi de vest ale Europei să crească e necesară o relaţie transcarpatică rapidă.

Ca să complice situaţia, autorităţile centrale, indiferent în ce cromatică politică se afişează în exterior, au mimat că introduc în zona „dezbaterilor publice” două alternative de traversare a Carpaţilor: A8 (Iaşi – Târgu Mureş) şi A13 (Bacău – Braşov). Parte de dezbateri nu am avut niciodată! Ori, poate în cel mai bun caz acestea s-au transformat mult prea repede într-o zâzania generalizată între adepţii celor două relaţii transcarpatice. Acest fapt amână nepermis de mult realizarea unei legături rapide cu Europa centrală. Impactul amânării va fi dezastruos pentru o economie regională şi aşa slăbită.

Până data viitoare, când intenţionez să vă prezint cât de eficientă e fiecare relaţie transcarpatică în parte, vă propun două exerciţii cartografice: Distanţa timp a aşezărilor din Moldova la nodul rutier Budapesta pe vectorii A8, respectiv A13".

Citiți AICI textul integral al profesorului Țurcănașu.

Comentarii