Cei trei fraţi intoxicaţi cu monoxid de carbon vor mai trece prin investigaţii medicale. Nu se ştie cât timp au stat fără oxigen

marți, 07 februarie 2023, 02:50
2 MIN
 Cei trei fraţi intoxicaţi cu monoxid de carbon vor mai trece prin investigaţii medicale. Nu se ştie cât timp au stat fără oxigen

Starea celor trei fraţi care au ajuns duminică dimineaţă la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din cauza intoxicaţiei cu monoxid de carbon este una bună, conform medicilor. 

Copiii cu vârste de 10, 15 şi 16 ani se află în continuare internaţi în Clinica de Toxicologie a unităţii medicale şi vor avea nevoie şi ulterior de mai multe consulturi, având în vedere că nu se ştie exact care a fost perioada în care au privaţi de oxigen.

„Copiii intoxicaţi cu monoxid de carbon sunt bine, au evoluţie favorabilă. Urmează consult neurologic cu electroencefalogramă şi consult de cardiologie, cu explorare ECG (electrocardiogramă) acum pe durata spitalizării şi ulterior la evaluările în dinamică, tip control. Contează perioada de hipoxie, cât timp au stat fără oxigen”, a precizat dr. Tamara Roşu, medic-şef UPU de la Spitalul de Copii.

Intoxicaţia cu monoxid de carbon se manifestă ca o „gripă fără febră”

Specialiştii spun că intoxicaţia cu monoxid de carbon este foarte periculoasă, în special pentru anumite grupe de vârstă, cum ar fi copiii. De asemenea, pentru că nu are simptome specifice, se poate confunda cu alte afecţiuni. Medicii spun că intoxicaţia se manifestă ca „o gripă fără febră”, ceea ce poate îngreuna punerea diagnosticului.

„Există şi cazuri care pot să scape, să treacă pe lângă diagnosticul clar. Se manifestă cu cefalee, tulburări digestive, somnolenţă, nu se pot ridica din pat, au dureri musculare, ameţesc. La noi în UPU se recoltează o probă de sânge venos şi cu ajutorul unui aparat punem diagnosticul în mai puţin de un minut. Având în vedere că manifestările sunt nespecifice, faptul că avem proba face totul să fie mai clar”, a mai explicat dr. Tamara Roşu, medic-şef UPU de la Spitalul de Copii.

Anul trecut, în 2022, la Spitalul de Copii „Sf. Maria” au fost diagnosticaţi 18 copii cu intoxicaţie cu monoxid de carbon. 50% din aceste cazuri au fost înregistrate în lunile de iarnă – decembrie, ianuarie, februarie, iar 27% în lunile de toamnă – septembrie, octombrie, noiembrie.

Celelalte cazuri au fost în perioadele de primăvară-toamnă. Trei din cei 18 copii intoxicaţi au fost sugari cu vârste de 1, 3 şi 10 luni.

FOTO – arhiva

Comentarii