Cele mai virale fake news despre coronavirus

miercuri, 01 aprilie 2020, 12:58
2 MIN
 Cele mai virale fake news despre coronavirus

Dezinformarea în jurul COVID-19 continuă în întreaga lume, Rusia și China fiind indicate drept principale surse ale fake news-urilor ce au ca scop afectarea credibilității UE și a partenerilor săi, potrivit unei actualizări a unui raport oficial.

Cele mai vehiculate fake news

Sfaturi false despre sănătate

Sfaturi false despre sănătate și dezinformare continuă să fie distribuite pe rețelele de socializare. Astfel, în Turcia, sfaturile precum „consumul de alcool pur” sau ideea că „genele turcilor sunt imune la virus” continuă să circule pe platformele online.

Zvonuri privind teorii ale conspirației

Un volum uriaș de zvonuri privind teorii ale conspirației despre virusul „creat de om” și „leacurile miraculoase” a apărut, în special, în zona de sud-est a Europei. Un astfel de conținut continuă să circule pe scară largă și în statele membre ale UE.

Prin intermediul presei de stat și al rețelelor de socializare, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a reiterat în această săptămână că „în Rusia nu există o epidemie cu coronavirus”, jurnaliștii ruși independenți exprimându-și îngrijorarea că autoritățile ar ascunde adevărul.

Știri despre originea coronavirusului

O anchetă a ProPublica a dezvăluit o rețea de conturi de Twitter false, originare din China, care au fost folosite pentru a răspândi dezinformarea cu privire la COVID-19. Astfel, în spațiul de informații chinez, au existat încercări de a sugera, de exemplu, că personalul militar american a fost cel care a adus virusul la Wuhan sau că originea acestuia ar fi, de fapt, în Italia.

Știri care vizează Uniunea Europeană

“UE nu face față pandemiei; Uniunea urmează să se prăbușească ” sunt titluri promovate de surse pro-Kremlin, dar și de alte guverne și rețele / surse interne din statele membre ale UE sau chiar țări africane.

“UE este egoistă și își trădează propriile valori”. Ideea este promovată de surse pro-Kremlin, dar și în alte regiuni. În Ucraina, de exemplu, mesaje catastrofice despre un iminent colaps al Uniunii Europene sunt combinate cu portretizarea Ucrainei drept ”un stat fals” care a fost abandonat de ”aliatii europeni”.

Atât Rusia, cât și China au respins aceste acuzații.

Mai multe informații, pe stirileprotv

Comentarii