Centenar Franco Zeffirelli la Ateneu. Va fi prezent ambasadorul Italiei şi un producător român care a lucrat cu marele regizor

vineri, 10 februarie 2023, 02:50
3 MIN
 Centenar Franco Zeffirelli la Ateneu. Va fi prezent ambasadorul Italiei şi un producător român care a lucrat cu marele regizor

Pe 12 februarie 2023 se împlinesc 100 de ani de la naşterea regizorului italian Franco Zeffirelli. Ateneul Naţional din Iaşi şi Cinematograful Ateneu organizează evenimentul „Franco Zeffirelli 100”, pentru a-l celebra pe marele artist. Duminică, 12 februarie, începând cu ora 13.00, spectatorii se pot bucura de proiecţia unuia dintre cele mai cunoscute spectacole sub regia lui Franco Zeffirelli – La Bohème, proiecţii de film, o expoziţie de fotografie şi discuţii şi dezbateri cu personalităţi marcante.

Tot duminică va avea loc vernisajul expoziţiei de fotografie dedicată lui Franco Zeffirelli. Aceasta va putea fi vizitată în perioada 12 februarie-12 martie 2023, în Galeria Veche a Ateneului.

Intrarea este liberă, pe bază de rezervare pe https://cinemaiasi.ro/franco-zeffirelli-100/ sau la casieria Ateneului.

Invitaţii evenimentului

Invitaţi la eveniment vor fi E.S. Alfredo Maria Durante Mangoni (ambasadorul Italiei în România), Irina-Margareta Nistor (critic de film) şi Andrei Boncea, producător care a lucrat alături de Franco Zeffirelli pentru filmul „Callas Forever”, filmat în România în anul 2002.

„Ce duminică fabuloasă dedicată la Cinema Ateneu din Iaşi neîntrecutului Franco Zeffirelli, la centenar, cu un spectacol de operă pe celuloid, dar şi cu o peliculă despre marea lui pasiune: Callas Forever, filmat în România, dar şi La ceai cu Mussolini şi cu trei actriţe înnobilate de Regina Elisabeta a-II-a a Marii Britanii şi, ca bonus absolut, un documentar, pentru a-l cunoaşte mai bine pe cel care ne însoţeşte în fiecare an de Paşte cu Iisus din Nazareth”, spune criticul de film Irina-Margareta Nistor.

Despre Zeffirelli

Franco Zeffirelli a fost regizor, scenarist, producător şi actor italian, născut în 1923, în Florenţa, Italia. Este supranumit „titanul cinematografiei europene”. A produs piese clasice pentru cele mai renumite teatre de operă din lume, de la La Scala din Milano, până la Metropolitan Opera din New York şi şi-a adus contribuţia pentru scenele din Londra şi Italia. Cele mai cunoscute spectacole sunt „La Traviata”, „Lucia di Lammermoor”, „La Boheme”, „Tosca”, „Turandot”, „Don Giovanni”, „Falstaff” şi „Carmen”.

În cinematografie este amintit pentru adaptarea „Romeo şi Julieta” din 1968, pentru care a primit două nominalizări la Oscar, dar şi pentru filmul biografic despre Sfântul Francisc din Assisi, „Brother Sun, Sister Moon” din 1972, miniseria de televiziune „Jesus of Nazareth” (1977) şi filmele „Callas Forever” ori „La ceai cu Mussolini”.

A fost nominalizat la Premiile Oscar, Premiile Globul de Aur, Premiile Bafta şi Premiile Cannes şi recompensat cu Premiul special pentru contribuţia sa în lumea filmului (1999), la Festivalul Internaţional de Film de la Karlovy Vary.

Programul zilei de duminică, 12 februarie 2023

  • 13.00 – Vernisajul expoziţiei „Franco Zeffirelli 100” – Galeria Veche a Ateneului
  • 13.00 – „La Bohème” – de Giacomo Puccini – (regia Franco Zeffirelli) – spectacol de operă (2008), The Metropolitan Opera
  • 16.00 – „Callas Forever” – (regia Franco Zeffirelli) – AG
  • 19.00 – „Tea with Mussolini” – La ceai cu Mussolini – (regia Franco Zeffirelli) – AP 12
  • 21.00 – „From Fighting Fascism to Directing Opera and Film” – film documentar despre viaţa şi opera lui Franco Zeffirelli – AG

Comentarii